Из спомените на Мимоза Базова: Как се заражда идеята за „Аскеер“?

Снимка: Борис Урумов

Из спомените на Мимоза Базова: Как се заражда идеята за „Аскеер“?

Снимка: Борис Урумов
Сподели

Мимоза Базова получи почетен „Аскеер“ по време на традиционната наградна церемония, провеждана в Театър „Българска армия“ на 24 май. Отличието всъщност носи и сантиментална стойност за актрисата, тъй като именно тя е един от идеолозите му. Изключително развълнувана и благодарна за оказаната ѝ чест  – тя се срещна с екипа на Art Portal малко, след като слезе от сцената. Как се е „родила“ идеята за „Аскеер“?

Базова разказва, че се е случило малко преди празненство в НДК, на което трябвало да присъстват всички театри. Спомня си, че тогава артистите от „Българска армия“ са били смятани за твърде строги, а темата с войнишките униформи е била силно преекспонирана. Заради това тримата с Ивайло Христов и Георги Новаков решили, че е време за промяна.

„Решихме да минем в другата крайност – дълги рокли, кожи, кепове, мъжете бяха в смокинги. Раздавахме и награди, Ивайло предложи да го направим на принципа на Оскарите.“, спомня си тя.

Базова си спомня, че са

решили да организират „церемонията“ като на шега

и дълго са умували как да я озаглавят. Във финалния си вариант – остава „Аскеер“.

„Тогава покрай нас мина Асен Ангелов каза „Защо да не е Оскеер“ – буквално. Щеше да бъде по-хубаво – хем „Аскеер“, хем „Оскар“, казва ни с усмивка тя.

За тяхна изненада – по време на празненството всички присъстващи приели напълно сериозно шегата. Точно това бил повратният момент, в който осъзнали колко необходими всъщност са тези награди, които през тази година се раздадоха за тридесет и трети път. Докато бяхме в компанията на Мимоза Базова не пропуснахме да ѝ зададем и няколко БЛИЦ въпроса.

– Наградата почетен „Аскеер“ за мен означава…

– Много. Тя е едно признание. Когато то идва от колегите, с които съм работила в продължение на дълги години, е особено приятно. Щастлива съм.

– Искам да кажа на младежите, които тепърва ще се занимават с актьорско майсторство…

– Не се свиква с притеснението преди излизането на сцена, нервите са си нерви.

– Самата Вие как се справяте със сценичната треска?

– Не се справям, полудяваме преди премиера. Когато ме попитаха какво е театрална суматоха, отговорих точно това – часовете преди да представим дадено представление за първи път.

 

Актуално

Избрано за вас