Мирела Иванова е тазгодишният носител на поетичната награда „Орфей“

Мирела Иванова е тазгодишният носител на поетичната награда „Орфей“

Сподели

Поетесата и драматург на Народния театър Мирела Иванова спечели Голямата награда на Международния фестивал „Орфей“. Отличието й бе връчено от заместник-кмета по култура, археология и туризъм  на Община Пловдив Пламен Панов. Церемонията беше част от официалното откриване на „Орфей“ в Малката раннохристиянска базилика.

Тържеството започна с приветствени думи от организатора Антон Баев и Пламен Панов, след което бяха представени 12-те участници, които четоха на родния си език и в превод на български. Тази година във фестивала „Орфей“  участват

автори от Хърватия, Турция, Чехия, Испания, Словакия и др.

Бих искал да поздравя специално г-н Антон Баев, да му благодаря и да му пожелая да продължава да има енергията да прави този чудесен фестивал. Ние ще стоим плътно зад него, защото в негово лице виждаме съмишленик. На добър час на фестивала и нека Пловдив да бъде едно специално място за всички чуждестранни участници, което да ги вдъхновява“, бяха думите на заместник-кметът Панов.

През 2024 година

голямата награда „Орфей“ е извънредна

и се връчва за изключителни постижения в поезията.

Мирела Иванова получава приза за уникалното вплитане в поетическия език на паметта, за подробностите и стремленията към голямото. За онази памет за подробности, която е по-силна от забележителните дати и задължителните за честване събития. За еклектиката на живеенето едновременно тук и оттатък. За съчетаването на живота на играта с играта на живот. За усета да превръща биографиите в агиографии. За разглобяването и повторното сглобяване на поетическия език. За присъствието й като поет и в публицистиката, и в драматургията, се позовава в изявление от екипа на организаторите.

Досега нейни носители са американският поет Джордж Уолъс, българските поети Златомир Златанов и Георги Господинов, турският автор Атаол Бехрамоглу и др.

Тя е  ипървата жена поет, носителка на приза от създаването на фестивала през 2017 г. досега.

МФП „Орфей“ Пловдив е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК“ и се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2024 година.

 

Актуално

Избрано за вас