Мистерии от света на музиката, които остават неразрешени

Снимка: EMI

Мистерии от света на музиката, които остават неразрешени

Снимка: EMI
Сподели

Всички обичаме да чуваме добри истории, които завладяват въображението ни. Ако има нещо, което предизвиква всеобщия ни интерес повече от всичко друго, това са мистериите, на които не можем да намерим отговор. Любопитството към непознатото ни предизвиква да влизаме в нови светове и да разкриваме енигматични тайни –

  особено ако те са свързани с любимите ни музикални групи и изпълнители.

От музикалното онлайн списание Tone Deaf събират някои от най-загадъчните истории от  музикалния свят.

Кой простреля Боб Марли през 1976г.?
Снимка: Getty Images

През 1976 г., две години след разпадането на „Bob Marley And The Wailers“, фронтменът на групата е трябвало да участва в концерта „Усмивката на Ямайка“ . Това представление е имало за цел да смекчи политическия конфликт между две от най-проблемните политически формации в Ямайка. Изпълнението обаче почти не се състояло. Два дни преди това маскирани въоръжени лица нахлуват в дома на Марли и

за малко не убиват него, съпругата му и мениджъра му.

В крайна сметка, той все пак се появява на концерта. Планираното му участие само с една песен се превръща в 90-минутен концерт. Стрелбата обаче го променя напълно. След период на възстановяване той заминава за Англия, където продължава музикалната си кариера.

Остава обаче въпросът кой точно е опитал да застреля Боб Марли?

Някои предполагат, че стрелбата може да е дело на политическите партии, които са в центъра на социалните сътресения в страната по това време. Като се имат предвид усилията на изпълнителя да обедини Ямайка и да насърчи мира, това го превръща в доста популярна личност и следователно в лесна мишена. Тъжният факт е, че ако някой от стрелците не се разкрие, това може би ще бъде една от онези мистерии, които ще витаят в съзнанието ни десетилетия наред.

Смъртта на Брайън Джоунс от Roling Stones
Снимка: Getty Images/Guliver

Брайън Джоунс е открит в плувния си басейн през 1969 г. малко след като публично обявява напускането си от The Rolling Stones. Първоначалното официално заключение посочва като причина за смъртта инцидентно удавяне. През десетилетията обаче този случай е забулен в постоянни въпроси. Неотдавнашните разкрития, произтичащи от неразкрити свидетелски показания,

отново породиха скептицизъм относно задълбочеността на първоначалната аутопсия.

Освен това – несъответствията между доклада на съдебния лекар и информацията, разпространена от полицията в медиите, породиха подозрения. Интригуващото е, че наред с разказите за явната незаинтересованост на Джоунс към групата се появиха и редица странни случаи, придружени от нови гледни точки на експерти, които са разгледали доклада за смъртта. Твърди се, че съществува и признание на смъртно легло от дългогодишен заподозрян за смъртта на Джоунс. При този приток на информация възникват много въпроси относно обстоятелствата на смъртта му.

Любопитният случай с „ The Dark Side of the Rainbow“ на Pink Floyd
Снимка: Michael-Ochs-Archives-Getty-Images

Рокендролътe богата плетеница от легенди, някои от които се разказват още преди да са успели да разцъфнат. Pink Floyd са известни като пионери на прогресивния рок. Те често се оказват в епицентъра на такива мистерии. Една от най-интригуващите и неясни истории е „The Dark Side of the Rainbow“ – озадачаваща сплав от рок и класическо кино, която обединява рок групата и актрисата Джуди Гарланд по начин, който вероятно никога не сте си представяли. Теорията гласи, че безпроблемната синхронизация между тях се развива, ако започнете да пускате албума „The Dark Side of the Moon“

точно в момента, в който лъвът от „Магьосникът от Оз“ изръмжи в началото на филма от 1939 г.

Тази случка отдавна очарова както любителите на музиката, така и на киното, като предизвиква оживени разговори, дебати и нощни опити, целящи да разгадаят загадъчната връзка, която свързва албума и филма.

Какво представлява Publius Enigma ?

През 1994 г. Пинк Флойд издават своя предпоследен албум „The Division Bell“, когато потребител на име Publius се появява в един от форумите на групата, като твърди, че съществува мистерия, наречена “The Publius Enigma“. Той обещава награда за тези, които разгадаят случая.

Единственият проблем е, че всъщност никога не е казвал каква е загадката, а само че съществува.

Последвали мистериозни улики, които приканвали феновете да анализират текстове, музика и произведения на изкуството, като същевременно се твърдяло, че ще са необходими познания по чужди езици и географски местоположения.

23 години по-късно никой не я е разгадал, което е очаквано. В края на краищата, как може да се очаква, че ще разгадаеш една загадка, когато никога не си бил информиран каква точно е тя? През 2005 г. барабанистът Ник Мейсън твърди, че тайната наистина съществува и е създадена от звукозаписната компания на групата. Въпреки това – все още се спекулира дали “The Publius Enigma“ изобщо е съществувала, или е била просто огромен маркетингов трик.

Кой първоначално пее „Without You“ на Елвис Пресли?
Снимка: Getty Images

През юни 1954 г. 19-годишният Елвис Пресли влиза в студиото, за да запише песента „Without You“ – песен, чийто произход може да се определи като неясен. През май 1954 г. продуцентът на „Sun Records“ Сам Филипс се сдобива с песен, озаглавена „Without you“. Той смята, че тя би била подходяща за бъдещия крал на рока. Оттогава обаче оригиналният изпълнител на песента остава загадка.

Филипс твърди, че е придобил песента, изпята от неизвестен вокалист, от компанията Peer-Southern Music в Нашвил, докато авторите Колин ЕскотиМартин Хокинс твърдят, че той е

придобил песента от Държавния затвор в Нешвил, където е записвал музика с група затворници,

известна като „The Prisonaries“, което кара някои да смятат, че песента първо е изпята от затворник с изключителен глас. Въпреки че съществуват многобройни и противоречиви истории за това как продуцентът се е сдобил с демото, което Елвис скоро ще направи хит, все още остава въпросът кой точно е изпял оригинала? През последните години и месеци отдадени фенове на изпълнителя обявиха, че смятат, че са все по-близо до разгадаването на това, което нарекоха „последната загадка“ на Елвис, но все още не са открили никаква конкретна информация.

Какво е посланието на видеоклипа към песента „Just“ на Radiohead?

Спомняте ли си албума на Radiohead от 1995 г. „The Bends“? Това беше записът, в който бяха включени песните „My Iron Lung“, „Fake Plastic Trees“ и „Street Spirit (Fade Out)“. В него е и „Just“ – сингълът с печално разочароващия видеоклип.

Видеото към песента показва тълпа от хора, които се въртят около мъж, който лежи на земята по неизвестна причина. Въпреки че хората многократно го питат защо го прави, той отказва да отговори, твърдейки, че минувачите няма да понесат отговора.

В крайна сметка мъжът  казва на тълпата своята тайна, но тя остава скрита за зрителите. Миг по-късно всички, които са чули причината, са повалени на земята. Макар че би било лесно да предположим, че няма отговор и че това е направено просто за да се подиграят с нас, обикновено лудостта на Radiohead винаги има свой мотив, така че много фенове вярват, че зад песента има някаква огромна конспирация, която предстои да бъде разкрита.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас