5 световни хита, тайно базирани на други известни песни

Снимка: Entertainment Weekly

5 световни хита, тайно базирани на други известни песни

Снимка: Entertainment Weekly
Сподели

Толкова много песни разбиват класациите всяка година. Част от тях са пресовани по един и същи шаблон от монолитната машина на музикалната индустрия, че често е трудно да се спрем и да се вслушаме. Но за тези, които отделят време, понякога могат да се открият тайните, които се крият под китарния риф или се таят в ритъма.

Въпреки че влиянията се разпространяват надалеч и малко песни идват от нищото, все пак има някои песни, които имат повече прилики с музикалните си предшественици, отколкото други. Музикалните изпълнители имат навика да насочват собствените си влияния, да подбират тук лирика, там мелодия и да ги преработват в собствена музика. Далеч от това да са кавъри, това са 5 успешни песни, които са съумяли тайно да канализират други големи хитове.

5. Las Ketchup – The Ketchup Song (Aserejé)

През лятото на 2002 г. Las Ketchup завладяват ефира, излизайки от родната си Испания с песен на различни езици. Тя включва безсмислен припев и запомнящ се съпровождащ танц. „The Ketchup Song“ достига номер едно в 20 европейски класации, както и в Австралия, Канада и Нова Зеландия. Текстът на песента

разказва историята на Диего, фен на хип-хопа,

който си въобразява, че е нещо като мъж за много жени и рапър. Докато припевът е безсмислен, текстът, който съдържа, предоставя важен контекст за основното вдъхновение на песента.

Всъщност това е изкривена версия на класиката на Sugarhill Gang от 1979 г. „Rapper’s Delight„. Измисленият Диего е голям фен на песента и обича да пие, да танцува и да пее, доколкото може. На пръв поглед двете песни не звучат толкова сходно. След като се настроите на припева на „The Ketchup Song“, наистина можете да чуете откъде е тръгнал Las Ketchup.

4. Sam Smith – Stay with Me

През 40-годишната си кариера Том Пети имаше доста противници и имитатори. За част от музикалния му гений претендираха толкова различни групи като Red Hot Chili Peppers и The Strokes. Въпреки това, когато песента „Stay With Me“ на Сам Смит

оглави британската класация Топ 40 и зае второ място в Billboard Hot 100,

за фронтмена на Heartbreakers беше трудно да запази мълчание. Въпреки че песента на Смит е в бавно темпо и е изпълнена с госпъл, тя има невероятна прилика с китарната „Won’t Back Down“ на Пети, като вокалните мелодии се синхронизират въпреки разликата в тоналността.

Но всичко завършва добре и след малко разправии между мениджърските и юридическите екипи на певците, Смит признава влиянието на своите музикални предшественици, като дава право на съавторство на Том Пети и на съавтора на „I Won’t Back Down“ Джеф Лин – въпреки че това не е достатъчно, за да фигурират в номинацията за Грами на „Stay with Me“.

3. Mark Ronson & Bruno Mars – Uptown Funk

Когато през 2014 г. международният суперпродуцент Марк Ронсън и мултиинструменталистът, R&B звездата Бруно Марс, си сътрудничат в създаването на „Uptown Funk“, то има всички предпоставки за незабавен успех. Запомнящият се припев и ретро ритъмът на песента я

изпратиха директно на върха на класациите

и почти всички я харесаха. Макар че Ронсънс многократно признаваше, че е повлиян от по-стари изпълнители и фънк записи, той никога не споменаваше „Oops Upside Your Head“ на The Gap Band. Въпреки това приликите между дискотечния шлагер и „Uptown Funk“ са повече от случайни.

Нещата стигнаха до развръзка, когато The Gap Band заведоха съдебно дело, твърдейки, че Ронсън и Марс са откраднали от тяхната песен. Те искат да бъдат признати и да получат авторските права за хита. И след успеха на иска те го правят. Пет нови имена – Лони Симънс, Рони Уилсън, Чарлз Уилсън, Робърт Уилсън и Рудолф Тейлър са официално добавени към издателските кредити на песента през 2015 г.

2. One Direction – Best Song Ever

Британската бойбанда One Direction попадна в малка медийна буря през 2013 г. Тогава критиците откриха прилика между тяхната „Best Song Ever“ и класическата рок песен на The Who (и тематична песен на CSI: NY) „Baba O’Riley“. Макар че интрото на двете песни си прилича до неузнаваемост,

вдъхновението не идва от момчетата, които по това време са в късна тийнейджърска възраст,

а от авторите на песента – Уейн Хектор, Джон Райън, Ед Дрюет и Джулиан Бунета. Всички те са по-възрастни, по-мъдри и вероятно е трябвало да знаят по-добре, отколкото да издадат нещо толкова подобно на толкова популярен запис.

В отговор на спора китаристът на The Who и основен автор на песни Пийт Тауншенд разказва историята за срещата си с вокалиста и китарист на Bachman-Turner Overdrive Ранди Бакман, който признава, че BTO са копирали „Baba O’Riley“ за своя хит „You Ain’t Seen Nothing Yet“. Момчетата от One Direction не са първите, които са го направили – ако изобщо самите те са го направили – и почти сигурно няма да са последните.

1. Bon Jovi – You Give Love a Bad Name

Понякога влиянието на една песен идва не от певеца или групата, а от автора ѝ. А с начина, по който работи музикалната индустрия, с определени таланти зад кулисите, които винаги са на разположение, за да подадат ръка за следващия голям запис на голям изпълнител, толкова много песни се оказват с един и същ автор. Преди да напише и ред от „You Give Love a Bad Name“ на Бон Джоуви, Дезмънд Чайлд написва „If You Were a Woman (And I Was a Man). Бони Тайлър записва песента и

тя става огромен хит в Европа,

но не и в САЩ. така, когато няколко години по-късно записва с Бон Джоуви, Чайлд се вдъхновява директно от своето и на Тайлър парче. Според него то е трябвало да пробие на американския пазар.

Чайлд съзнателно преработва припева, издига мелодията, оркестрира китарния риф и в този процес създава международен мегахит за Джон Бон Джоуви и компания. И оттогава почти няма запис на Бон Джоуви, който да не се е възползвал от магическото докосване на автора на песни и продуцента. хита, хита, хита, хита

Актуално

Избрано за вас