Българинът Владимир Величков с отличие от Global Music Awards

Снимка: БНР - архив

Българинът Владимир Величков с отличие от Global Music Awards

Снимка: БНР - архив
Сподели

Българинът Владимир Величков, който свири на кавал, е отличен от Global Music Awards (Глобалните музикални награди) за авторския си албум „Пробуждане“, съобщи той в профила си във Фейсбук.

Той получава втора награда, сребърен медал за инструменталната си солова музика. Продукцията, издадена през 2023 г., съчетава традиционни и съвременни техники при свиренето на кавал. „Пробуждане“ е първият му самостоятелен албум.

Владимир Величков беше предложен през 2023 г. от платформата за етномузика „Етноклоуд“ за номинация за награда „Грами“.

Музикантът завършва средното си образование в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен, след което се дипломира в специалността „Кавал и дирижиране на фолклорни състави“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. От 2015 г. преподава кавал, камерни състави и теоретични дисциплини в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Основател е на групата за етно джаз “Жарава”. Величков е свирил с Антони Дончев, Стоян Янкулов- Стунджи, Иво Папазов, Теодосий Спасов и други. Изявява се и с оркестър „Канарите“, припомня БТА.

Базираните в Калифорния, САЩ Global Music Awards връчват златни медали за най-добро шоу, както и за изключително постижение, а също сребърни и бронзови медали. Носителите се определят от жури, което е съставено от изявени музиканти, композитори и продуценти в различни сфери. В него влизат композиторът и носител на награда „Грами“ Рики Кей, сопраното Дарлийн Колденховен, отличена с „Грами“, композиторът и продуцент Ари Филипс, носител на „Еми“ и др.

Актуално

Избрано за вас