Българска цигуларка омагьоса журито на конкурс в Берлин

Снимка: Кадър Youtube

Българска цигуларка омагьоса журито на конкурс в Берлин

Снимка: Кадър Youtube
Сподели

Младата българска цигуларка Антоанета Вельова спечели сребърна награда на престижния зимен конкурс „Euterpe Music Awards“ в германската столица Берлин. Той беше проведен онлайн.

Антоанета беше отличена във възрастова група „Джуниър С“ до 13 години за изпълненията си на пиесата „Интродукция и тарантела“ от Пабло  де Сарасате и на Концерт номер 1 за цигулка на  Макс Брух, първа част. Тя получи 93 точки от максималните 100. Така тя остана само на 2 точки от златната награда. Отличието за първото място си поделиха  Бела Руей Хуан (САЩ), Хината Оно (Япония) и Филип Шузцлер (Австрия). Те бяха оценени с между 95 и 99 точки.

Сред отличените в отделните възрастови в състезанието за музикалните награди на името на древногръцката богиня на музиката Евтерпа в Берлин бяха и млади цигулари от Китай, САЩ, Република Южна Корея, Япония, Сингапур, Тайван, Хонконг, Франция, Австрия, Италия, Полша, Румъния,  Латвия, Унгария, Гърция и Мексико.

Галаконцертът на лауреатите ще се състои на 15 юни в камерната зала на Берлинската филхармония, пише БТА.

За талантливата цигуларка от седми клас в Национално музикално училище „Любомир Пипков“ в София това беше второ международно признание в последните месеци. През октомври получи втора награда на конкурса „4 Seasons Vienna International Musician Competition“ в австрийската столица Виена. На изкуството на свири на цигулка я обучава Радмила Петрова-Кръстева.

Актуално

Избрано за вас