Произведението ,,Болеро“ е дело единствено на един автор ?

Снимка: Pixabay

Произведението ,,Болеро“ е дело единствено на един автор ?

Снимка: Pixabay
Сподели

Френски съд постанови, че ,,Болеро“, едно от най-известните произведения на класическата музика в света, е написано само от Морис Равел. Това е решение по дело с големи финансови залози, което можеше да извади произведението от публичното пространство.

Равел изпълнява оркестралното произведение за първи път в Парижката опера през 1928 г. и то веднага става сензация. Той умира 10 години по-късно и на наследниците му са изплатени милиони долари до изтичането на авторските права през 2016 г.

Във Франция авторските права обикновено продължават 70 години след смъртта на композитора. Допълнителни години са добавени също, за да се компенсират загубите по време на Втората световна война.

Наследниците на Александър Беноа, прочут сценограф, работил по оригиналното изпълнение на ,,Болеро“, твърдят, че през цялото време е трябвало да бъде признат за съавтор. Те искат дял от приходите. И тъй като Беноа е починал през 1960 г., ако съдът беше отсъдил в тяхна полза, това щеше да върне авторското му право върху ,,Болеро“ до 2039 г. Това съобщи The Guardian.

Адвокатът на наследството на Беноа заявява пред френски съд през февруари, че ,,музиката на ,,Болеро“ е създадена специално за балета“ и не трябва да се разглежда като самостоятелно произведение на оркестъра.

Снимка: Балет „Арабеск“

Имуществото на Равел е подкрепило твърдението, че това е ,,съвместно произведение“ с руския сценограф. Причината за това е възможността отново да започне да получава плащания за авторски права. Ищците посочват различни документи, в които Беноа е упоменат като съавтор на музиката.

Печелившата страна в делото е френското Дружество на авторите, композиторите и музикалните издатели (Sacem). To твърди, че твърдението за съавторство се основава на

,,историческа измислица“.

Sacem посочва официална декларация, подписана от Равел през 1929 г., в която той е посочен като единствен автор.

Адвокатът на дружеството заяви, че някога правата са генерирали ,,милиони и милиони евро годишно“, въпреки че между 2011 и 2016 г. те са спаднали до средно 135 507 евро годишно.

Актуално

Избрано за вас