Българската музика разцъфтява в 80 нови проекта

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българската музика разцъфтява в 80 нови проекта

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Сподели

80 проекта за създаване на нови музикални произведения се класираха в тазгодишната сесия на Културния фонд на МУЗИКАУТОР. Чрез него организацията на автори и композитори подкрепя съвременното българско творчество. За пореден път фокусът попада върху разнообразна палитра от жанрове и музикални форми.

От всички проекти, които получават финансова подкрепа, 54 са в областта на популярната музика, 9 – в сферата на класическата музика и музиката с фолклорни елементи. Специален стимул е
предоставен за 17 проекта на млади творци.

Всяка година авторите – композитори, създатели на текст и аранжимент, имат възможност да кандидатстват за субсидия от 2000 до 4000 лева. Тази година общата сума, която ще бъде разходвана за подкрепа на техните проекти, е в размер на 167 000 лева. Това съобщи Actualno.com.

Снимка: www.musicautor.org
Не беше лесна задачата на комисията за оценка, която освен естетическите и музикални качества на творенията на артистите, оценява и техния потенциал за развитие. Милена Славова – член на комисията, сподели: „Сред кандидатствалите произведения има такива със страхотни попадения и интересни идеи.
Много професионално направени като звук, текст, аранжимент и изпълнение“.
Въпреки това тя сподели, че все още има автори, които подават проекти, лишени от необходимите качества за успешна продукция. От неубедителна мелодия и неуместен текст до посредствено изпълнение.

От друга страна, Искрен Пецов подчерта, че проектите на младите автори са приятна изненада.  Според него, в тях ясно се усеща комерсиалната насока. Той обясни, че това така или иначе е тенденция в съвременното общество.

Според проф. д-р Георги Арнаудов, член на комисията, българските автори в класическата музика и музиката на фолклорна основа остават сред топ професионалистите в сферата. Макар и малко на брой, техните проекти се отличават с иновативни търсения и прецизно разработени детайли.

„Особено впечатление ми направиха произведенията, базирани на фолклорни мотиви, и нямам търпение да чуя тяхната реализация“, добави известният български композитор и диригент Владимир Джамбазов.

Тази година сред творците, които ще получат финансова подкрепа, са: Михаела Маринова, DARA, Тони, DJ Rossko, ALMA, Тома и Методи Кръстев („No More Many More“). Други подкрепени артисти включват The Editor, Петко Дреников (J Modules), Малин Миланов – Монти (Ice Cream), Даниела Петкова (Дует Мания), Dj Burlak и Иван Несторов (Атлас).

Сред младите надежди са Сонай Юсеин – Soni, Алекс Витков, Димитър Бетуховски (група „Тефтени“), Анна-Мария Тамахкярова и Филип Иванов – Секта.

Това е само част от имената на авторите, които получават грантове за своята музика. В техните проекти участват и редица популярни, млади и утвърдени български творци.
Можете да видите цялото класиране в Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР ТУК.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас