Цигуларката Лия Петрова и Йоханес Калицке ще завладеят зала „България“

Снимка: Софийска филхармония

Цигуларката Лия Петрова и Йоханес Калицке ще завладеят зала „България“

Снимка: Софийска филхармония
Сподели

На 18 април от 19:00 часа зала „България“ посреща българската цигулкова гордост Лия Петрова. Тя ще представи със Софийската филхармония концерта за цигулка на Корнголд. Диригент на вечерта е Йоханес Калицке, който включва в програмата и Вариации „Енигма“ от Елгар.

Ерих Корнголд е роден в семейството на известен музикален критик. Има таланта и историческите шансове в начало- то на ХХ век за успешна европейска реализация. През 1906 г. Малер открива качествата му в

първите съчинени кантати на 8-9-годишна възраст

и му препоръчва образование при Александър фон Цемлински. На 11-годишна възраст Корнголд написва балет, който Виенската опера поставя при изключителен успех. На 17 години вече е автор на две опери. На 23 завършва още две опери и клавирен концерт за Паул Витгенщайн. На тази възраст той вече преподава теория на музиката във Виенската музикална академия.

През 1934 г. получава предложение от Макс Райнхард да му сътрудничи във филма „Сън в лятна нощ” за Холивуд. Това променя кардинално посоката на живота и работата му. През 1935 г. подписва ексклузивен договор с „Уорнър Брадърс”, след което остава в САЩ. Ролята на Корнголд се оказва новаторска в жанра – той е създател на „симфоничния престиж” на филмовата музика, преносител на виенския мелодичен стил в кино-музиката и американската среда.

Сър Едуард Уилям Елгар,

най-известният английски композитор от края на ХІХ –

началото на ХХ век, започва своя творчески път като цигулар, пианист, органист, композитор и диригент. Получава широко признание още с някои от първите си големи творби за оркестър, като Вариациите „Енигма” и „Тържествени и церемониални маршове”. Той е автор на огромно творчество във всички жанрове – кантати и оратории (сред тях е и „Сънят на Геронтий”),

камерни, клавирни и органни творби, симфонии

и различни други оркестрови произведения, вокални опуси, театрална музика, репертоарните и концерти за виолончело и за цигулка.

Снимка: Софийска филхармония

Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена още през 2016 година, когато

спечели първата награда на конкурса „Карл Нилсен“

в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от изключителни постижения и артистични успехи.

Нейните изразителност и талант се откриват и в записите ѝ на Концерт на Нилсен и Първия концерт на Прокофиев – съвместно със Симфоничния оркестър на Одензе и диригентката Кристина Поска. Тези изключителни интерпретации ѝ печелят признание от международната преса. Kритици от „Sunday Times“, „Pizzicato“, „Gramophone“, „The Strad“ и „Classical Music“ оценяват нейния уникален

„прекрасен звук – зрял и сребрист,

изразен с величествена широта“.

Като солист Лия Петрова е чест гост на най-реномираните оркестри по света. Тя си дели сцената с изявени диригенти и музиканти. От Париж до Люксембург, от Антверпен до Брюксел, тя създава незабравими изживявания за публиката.

Лия Петрова внася нови измерения в музикалния свят чрез своите албуми, издадени с подкрепата на Orchid Classics и Mirare. Талантливата цигуларка представя произведения от велики композитори като Бетовен, Барбър и Бритън.

Първият ангажимент на Йоханес Калицке като диригент е през 1984 в Музикалния театър в Ревир – Гелзенкирхен. През 1991 става артистичен директор и диригент на Ensemble MusikFabrik, на който е съосновател. Той е редовен гост-диригент на ансамблите Klangforum и Ensemble Modern във Виена, Collegium Novum в Цюрих, както и на редица симфонични състави. Сред тях са оркестърът на Северногермандското радио (NDR), Симфоничният оркестър на BBC, Симфоничният оркестър Baton Rouge – САЩ и Мюнхенската филхармония.

Дирижирал е и оперни продукции в Държавната опера „Унтер ден Линден“ в Берлин и в Операта в Щутгарт. Участвал е на Виенския фестивал, Мюнхенското биенале и фестивала в Залцбург. Имал е турнета в Русия, Япония и САЩ. Неговите многобройни записи, издадени на CD, допълват представата за работата му като интерпретатор на класическа и съвременна музика.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в EVENTIM.

Актуално

Избрано за вас