Цигуларката Сойонг Юн се завръща в зала „България“

Снимка: Lukasz Rajchert

Цигуларката Сойонг Юн се завръща в зала „България“

Снимка: Lukasz Rajchert
Сподели

„Изключително талантлива, със страхотен темперамент и искрящ талант“ Сойонг Юн се завръща на сцената на зала „България“ на 24 октомври. Тя ще представи Концерт за цигулка и оркестър №1 от Сергей Прокофиев. Диригент на вечерта е Йи-Чен Лин. В програмата са включени още Симфонични танци от Сергей Рахманинов и Симфония №31 от Моцарт. Обичате симфоничната музика, но няма да имате възможност да присъствате на място? В стрийминг платформата 7Arts ще можете да се насладите на концерта на младата виртуозна музикантка в реално време само срещу 12 лв. Висококачествен запис на събитието ще можете да откриете в платформата до 48 часа след края на концерта.

Младата цигуларка Сойонг Юн вече има утвърдено име. Престижното музикално списание „Gramophone“ определя изпълненията ѝ като „прецизни и изключително дисциплинирани“. Критиците на „The Guardian“ заявяват, че „нейното техническо съвършенство винаги е поставено в услуга на музиката“.

Носителка на награди от големи конкурси. Сред тях са „Йехуди Менухин“ (I награда), „Хенрик Виенявски“ (I награда) и сребърен медал от цигулковия конкурс в Индианаполис. Сойнг Юн е спечелила уважението на колегите си като цигуларка и камерен музикант от най-висок клас. Тя е все по-търсена на международната сцена. Досега е свирила като солист с редица водещи оркестри, включително Чешкия национален симфоничен оркестър, Пражката филхармония, Симфоничния оркестър на Билбао, Камерната филхармония – Бремен,

Оркестър „Елбфилхармони“ на Северно германското радио, Руския национален оркестър,

Кралския филхармоничен оркестър, Камерния оркестър на Женева и други.

Нейният нарастващ списък от сътрудници включва Кшищоф Пендерецки, Айвор Болтън, Кшищоф Урбански, Мухай Танг, Максим Венгеров, Ейджи Оуе и Михал Нестерович.

През пролетта на 2020 Сойонг Юн бе в журито на конкурса „Йехуди Менухин“ в Ричмънд, Вирджиния. Участва и в концерта на откриването. Сътрудничи често с Корейския камерен оркестър, с който записва „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“ на Пиацола и Концерта за цигулка и пиано на Менделсон. Има концертни турнета в Азия, Европа и Северна Америка.

През 2012 г. заедно с Вайт Хертенщайн и Бенджамин Грегор-Смит основава струнното трио ORION. Четири години по-късно то печели Първа награда и наградата на публиката на конкурса за камерна музика „Migros Kulturprozent“ в Цюрих.

Сойонг Юн учи в Националния университет по изкуствата в Южна Корея, в Кьолнския университет за музика и танци при Захар Брон и в Цюрихския университет по изкуствата. Свири на цигулка на Джовани Батиста Гуаданини , изработена в Торино през 1773.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в EVENTIM.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас