Coldplay ще издават CD-та, изработени от бутилки

Снимка: CC BY 2.0/ BBC Broadcasting House

Coldplay ще издават CD-та, изработени от бутилки

Снимка: CC BY 2.0/ BBC Broadcasting House
Сподели

Coldplay предприема екосъобразен подход при издаването на новия си албум. Членовете на групата заявиха, че подготвят своя „най-екологичен“ продукт досега. Всяко винилово копие на „Music Moon“ ще бъде пресовано върху CD-та, изработени от девет пластмасови бутилки, извлечени от потребителски отпадъци. Специалното издание „Notebook“ ще бъде съставено от 70% пластмаса, взета от Рио Лас Вакас в Гватемала, съобщава ВВС. През последното десетилетие виниловите плочи преживяха огромно възраждане. А и така групата твърди, че

ще намали въглеродните емисии с 85%

и ще предотврати производството на повече от 25 тона пластмаса, предаде dir.bg.

Coldplay е в челните редици на движението за повишаване на устойчивостта на рок музиката. През 2021 г. те обявиха план за намаляване на въглеродния отпечатък на световното си турне Music Of The Spheres. Наред с други мерки, те използват светлини, захранвани със слънчева енергия, както и устойчиво авиационно гориво. Те далеч не са единствените изпълнители, предприели екосъобразен подход. Същия пример последваха и техните колеги, сред които са Били Айлиш и Брент Файяз. Те полагат усилия да намалят този отпечатък.

Очаква се Coldplay да пуснат и CD издания на „Moon Music“ във нов формат, създаден от 90% рециклирана пластмаса. Емисиите са намалени със 78% в сравнение с традиционното производство на CD. Това ще е десетият албум на групата, който допълва дискографията ѝ от 2000 г. Излизането му на пазара е насрочено за 4 октомври.

Актуално

Избрано за вас