Coldplay ще подобри рекорда на Тейлър Суифт с 10 концерта на „Уембли“

Снимка: Anna Lee

Coldplay ще подобри рекорда на Тейлър Суифт с 10 концерта на „Уембли“

Снимка: Anna Lee
Сподели

Coldplay ще изнесат безпрецедентни 10 концерта на лондонския стадион „Уембли“ през следващото лято, с което ще подобрят рекорда на Тейлър Суифт и Take That. Първоначално групата обяви шест концерта на стадиона през август следващата година, но добави четири допълнителни концерта през септември поради „феноменалното търсене“ по време на предварителната продажба само за фенове в четвъртък сутринта.

За разлика от Oasis, групата отказа да използва модела на Ticketmaster за динамично ценообразуване, при който цените се коригират в зависимост от търсенето. Съобщение на уебсайта на компанията гласи: „Всички цени на билетите за тези концерти са фиксирани на обявената цена“.

Снимка: Getty Images

Датите от турнето през 2025 г. са в подкрепа на десетия албум на групата Moon Music, който трябва да излезе на пазара на 4 октомври.

Освен на „Уембли“, групата ще свири две вечери на стадион „Крейвън парк“ в Хъл.

Петдесет процента от билетите за тези концерти ще бъдат предоставени на местни фенове.

Тези 12 концерта ще бъдат единствените европейски дати на групата през 2025 г. Десет процента от постъпленията ще бъдат дарени на организацията Music Venue Trust, която подкрепя малки, местни концертни зали в Обединеното кралство.

По време на концерта на тазгодишния фестивал Гластънбъри, групата представи песни от предстоящия си албум, за който фронтменът Крис Мартин намекна, че може да е последният им.

„Последният ни истински албум ще излезе през 2025 г.

и след това мисля, че ще правим само турнета“, каза той пред Джо Маси от BBC Radio 2 през 2021 г. „Може би ще правим някои съвместни неща, но каталогът на Coldplay, така да се каже, приключва тогава.“

Впоследствие обаче той се отказва от тези коментари и казва пред NME, че групата има още два албума.

Снимка: DALLE APRF

„Ще направим 12 албума. Защото е необходимо да вложим всичко в създаването им“, обяснява той. „Обичам това и е невероятно, но е и много интензивно.“

Предварителната продажба на билети за турнето на Coldplay през 2025 г. започна на 26 септември сутринта за феновете, които са направили предварителни поръчки за Moon Music.

Според съобщенията в социалните мрежи първите дати са били разпродаден за около 20 минути.

Десетте дни означава, че

Coldplay ще се превърнат в групата, изнесла най-много концерти на световноизвестния стадион

в рамките на една година. Преди това Тейлър Суифт и Take That имаха равен брой участия, като изнесоха по осем концерта.

Суифт все още държи рекордите за най-много дати за солов изпълнител и за международен изпълнител – тя изпревари Майкъл Джексън по време на турнето си Eras това лято.

Снимка: Anna Lee

Преди това Coldplay свириха шест нощи на „Уембли“ по време на световното си турне през 2022 г. Това означава, че като цяло турнето им ще удвои предишния рекорд.

Групата полага усилия да намали въздействието на концертите си върху околната среда и по-рано тази година обяви, че е постигнала

59% намаление на емисиите на въглероден диоксид

в сравнение с предишното си световно турне. Освен това те се борят с нарастващите цени на билетите, като предлагат „безкрайни билети“ за 20 паунда за всеки концерт. Те се продават по двойки и могат да бъдат поставени навсякъде в залата – включително на най-добрите места.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас