D2 празнува четвърт век с концерт в НДК през май

Снимка: Artvent

D2 празнува четвърт век с концерт в НДК през май

Снимка: Artvent
Сподели

Емблематичната група D2 ще отбележи 25 години на сцената с концерт в зала 1 на НДК на 10 май. Бандата ще изпълни на живо песните, създали и наложили музикалните правила за няколко поколения. Публиката ще чуе и съвсем нови парчета, които музикантите подготвят в момента. Участие в голямото събитие ще вземат и бившите ѝ членове Дичо Христов, Дидо Каменов, Явор Александров и Краси Тодоров.

Група D2 е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият присъединил се член е Дичо Т. Христов. Малко след това D2 оформя своя първи състав, включващ Александър Обретенов, Красимир Тодоров, Явор Александров. През 2003 г. в групата е поканен и Десислав Семерджиев.

След поредица от репетиции в сградата на 81 СОУ групата започва първите си клубни изяви, прераснали в активна студийна и концертна дейност от 1998 г. до днес.

Настоящите членове на D2 са Димитър Кърнев (китара), Александър Обретенов (бас китара), Васил Вутев (ударни), Радостин Василев (вокали).

Бандата има четири издадени албума – „Ледено Момиче” (2000), който е

най-продаваният музикален продукт на българския пазар

за последните двайсет години с повече от 100 000 броя. Сред останалите са „2002” (2002) и „6” (2006) – записан, смесен и мастериран в четири от най-реномираните студиа в Лос Анжелис, в които са работили и Guns”n”Roses, No Doubt, Velvet Revolver, Tracy Chapman. Последният им проект е албумът „Феникс” (2014), композиран и записан с помощта на мобилно студио в атмосферата на бивша правителствена резиденция в продължение на две години.

В момента D2 работят по юбилеен албум със специални гости, включващ някои от

най-големите хитове на групата,

както и по около двайсет нови композиции, част от които ще влязат в напълно нов албум.

През годините групата прави няколко турнета в страната и участва на български и световни фестивали, като Eurosonic (Холандия), Rock’N’Coke (Турция), Rock for People (Чехия). Те са били помощни състави  на концертите на Bon Jovi и Aerosmith в София.

D2 е отличавана многократно за „Група на годината“, „Албум на годината“, „Хит на годината“, „Най-добра група на живо“ от телевизия ММ, БНТ, БГ радио. Два пъти е носител на Голямата награда в конкурса на БНР „Златна пролет”.

Билети можете да откриете ТУК

Актуално

Избрано за вас