Държавната опера Бургас отбелязва Великден с концерт

Снимка: Държавна опера Бургас

Държавната опера Бургас отбелязва Великден с концерт

Снимка: Държавна опера Бургас
Сподели

С традиционен Великденски концерт Държавна опера Бургас ще отпразнува най-светлия християнски празник. Събитието е на 2 май, от 19 часа в залата на Операта.

Зад диригентския пулт отново застава именитият маестро Йордан Дафов, който е

носител на наградата „Златен век“

на Министерството на културата. Талантливият и уважаван диригент е сред изявените дейци, отличени за приноса си в развитието на културата и утвърждаването на националната идентичност.

Маестро Йордан Дафов, отбеляза своя 84-годишен рожден ден през февруари тази година и продължава да е все така енергичен и всеотдаен на сцената.

Очаква се и предстоящият концерт да привлече широк кръг от почитатели на класическата музика, съобщават организаторите.

Концертът ще създада фино пространство за художествен екстаз,

интелектуално съпреживяване и размисъл – за осъзнаването, преподреждането на ценности, търсенето на смисъл в истински стойностните неща, себевъзраждането и възкресяването на духа – иманентно заложен в Божия промисъл.

Йордан Дафов; Снимка: Държавна опера Бургас

„Нюрнбергските майстори певци“ е единствената от зрелите опери на Рихард Вагнер, написана върху историко-битов сюжет. Колоритните картини на живота в средновековния град заемат важно място в произведението.

В симфоничното встъпление, което ще бъде изпълнено на Великденския концерт, са

съпоставени две групи музикални теми:

тържествени мелодии с величествено звучене, свързани с образа на народния живот, и светлите лирични мотиви, които обрисуват вълненията на главните герои в операта.

След тази тема, една след друга следват главните теми на операта: темата на страстта, песента на наградата, темата на любовното признание, изкуството на братството, ироничната насмешка и други, получили характеристиките на

лайтмотиви при изграждането на операта.

Вагнер прави собствена преработка на увертюрата, която е предназначена за концертно изпълнение, като тя се превръща в завършено произведение.

Снимка: Държавна опера Бургас

Второто произведение в програмата на Великденския концерт е рядко изпълняваната Меса в до мажор, опус 86 за солисти, хор и оркестър от Лудвиг ван Бетовен. Месата на великия представител на Виенската класическа школа Бетовен, сътворена през 1807 г., е

един от първите опити на композитора в жанра на литургичната музика

и може би затова е характерна със своя емоционален заряд, типичен за Бетовеновия стил, и директност на изказа. Мащабното произведение от кантатно-ораториалния жанр ще бъде изпълнено за първи път на бургаска сцена.

Солисти на Месата в до мажор ще бъдат: Мария Цветкова-Маджарова – сопран, Йоана Кадийска – мецосопран, Яни Николов – тенор и Костадин Мечков – бас. Концертмайстор ще бъде Ваня Златева, която е носител на най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Кристално огърлие“.

Във Великденския концерт участва и хорът към Държавна опера – Бургас с диригент Александър Чепанов.

Онлайн билети за концерта могат да бъдат купени тук.

Актуално

Избрано за вас