Ед Шийрън накара София да заобича математиката

Снимка: Даниел Димитров/БТА

Ед Шийрън накара София да заобича математиката

Снимка: Даниел Димитров/БТА
Сподели

Ако навсякъде виждате знаците Плюс, Минус, Умножение, Деление и Равно, не се стряскайте. Не се намирате в час по математика. Вие най-вероятно сте в  София в очакване на Ед Шийрън и неговото „Mathematics tour“ (Турнето „Математика“). В него британският изпълнител обединява всички свои албуми и незабравими хитове  в един вълнуващ концерт на стадион „Васил Левски“. Предишната спирка на звездата беше в Букурещ, където актьорът Крис Хемсуърт направи изненадваща поява като барабанист. 

 Няколко думи за сцената…

Това е най-интересната и мащабна сцена, която този стадион някога е виждал. Тя е кръгла, въртяща се и е направена така, че да може феновете да се насладят на концерта от всички точки на стадиона. На големият екран се показваха различни и атрактивни визуализации, съответстващи с темата и настроението на всяка от песните. От всички страни бяха разположени и по-малки екрани във формата на перца за китара, които правят изживяването още по-пълноценно.

Снимка: Даниел Димитров/БТА

Първа на сцената се качи Михаела Филева, която беше избрана от екипа на Ед Шийрън за българския подгряващ изпълнител. Тя се появи в зашеметяващ сценичен тоалет, наподобяващ холивудска супергероиня, но не на екрана, а на сцената. Със своята нестихваща енергия певицата вдигна настроението на публиката, която заедно пееше любимите си български песни.

Снимка: БГНЕС

Следващият акцент в програмата беше британският изпълнител Calum Scott, който омагьоса всички със своя нежен и лиричен глас, докато изпълнява едни от най-емоционалните си балади. Той изпя и неговата нова песен „Roots“, в която се пее за корените на любовта и завръщането към любимия човек.

Снимка: БГНЕС

След зареждащите  изпълнения на Михаела и Calum  и обратното броене на сцената беше време да излезе, човекът, който 60 000 души очакваха с месеци – Ед Шийрън. Важно е да се отбележи, че нашата столица беше изключително гостоприемна към своя любимец. Те го посрещнаха, не само с бурни овации, а и с почти лондонско време, с което се пошегува и изпълнителят. Дори дъждът не можеше да спре феновете да си изкарат своята незабравима нощ под звуците на любими песни, от които те побиват тръпки(„Shivers“).

Шийрън откри концерта с песента си „Castle on the hill“, която носи носталгията за детството си в Фрамлингъм, Съфол, за приятелите, за семейството и за любимата му крепост над града. Ед сподели с публиката и една от първите песни, които е написал – баладата „The A team“. Той разказа как в началото на неговия път като музикант хората не харесвали неговата музиката, което прави ситуацията приятно иронична.

Сега той обикаля света и показва творчеството си пред десетки хиляди фенове всяка вечер.
Снимка: БГНЕС

Музикантът избра момента да почете и близък свой приятел, който е починал преди броени месеци. За фазата на отричането, за болката и за безграничната сила на вечното приятелство Ед изпя песента „Eyes closed“. С нея той накара всички да затворят очи и да си представят своите любими хора, за които продължават да пеят.

Песента „I See Fire“ беше вкарана в сетлиста като песен изненада, за която феновете бяха изключително благодарни и се потопиха в нейната магия още от първите акорди на китарата.

Как Ед Шийран прави всяко свое шоу различно и уникално?

Има нещо симпатично в това изпълнителят да излезе на сцената сам със своята китара. За един чудесен инструменталист, какъвто е Шийрън, изборът да направи концерт без балет, без беквокали, а само с глас и китара е изключително успешен. Той обещава на публиката единствено по рода си изживяване, като държи да прави музиката на живо и генерира на своя синтезатор нови и различни звуци, с които придава автентичност на изпълнението и

прави всяко свое шоу различно от предишното.
Снимка: Орлин Николов/ Fest team

Тази интимна и минималистична атмосфера кара песни като „Perfect“ и „Thinking Out Loud“ да звучат още по-романтично, като ги превръща в незабравим спомен за всички влюбени двойки на стадиона.

По традиция, краят на един концерт винаги е неговата кулминация. Британският изпълнител беше избрал да завърши концерта с  хитове, на които публиката винаги полудява. Феновете трябваше да почакат дълго, докато чуят на живо любимата „Shape of you“. Лошите навици на музикантите да оставят всичко най-хубаво за накрая. Финалът избухна с енергичния хит „Bad Habits“. Песента раздвижи всички на стадиона и беше невероятен завършек на една вечер, изпълнена с танци, усмивки и хубава музика.

Снимка: Даниел Димитров/БТА

Сигурна съм, че вълнението от този концерт и споменът за Ед Шийрън в София ще държат още дълго време неговите почитатели. Те си тръгнаха уморени, но доволни и винаги готови в очакване на следващия голям изпълнител, който ще направи нашата столица спирка от своето турне.

На 14-ти септември стадион „Васил Левски“ посреща един от най великите гласове на оперната музика Андрея Бочели, който ще отпразнува на сцената 30-годишнина на своята забележителна музикална кариера.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас