Елвис се завръща на сцената чрез изкуствен интелект

Снимка: Pål Grandlund

Елвис се завръща на сцената чрез изкуствен интелект

Снимка: Pål Grandlund
Сподели

Феновете на Елвис Пресли, които са пропуснали да видят своя любимeц приживе, ще могат да зърнат изпълнението на Краля на рокендрола по-късно тази година благодарение на виртуална реалност.

Elvis Evolution е завладяващо концертно преживяване, което ще използва изкуствен интелект и холографска прожекция, разширена реалност и театър на живо, за да

пресъздаде събития от живота и музиката на Пресли,

заяви Layered Reality, компанията, която разработва шоуто. Премиерата ще се състои през ноември в Лондон.

„Това ще бъде тържествено честване на живота на Елвис – на човека, музиката и културното му наследство“, заяви пред Ройтерс основателят и главен изпълнителен директор на Layered Reality Андрю Макгинес.

Посетителите на събитието ще се отправят на пътешествие от Тупело, Мисисипи, където Пресли е роден през 1935 г., до Мемфис, Тенеси, където се намира Грейсленд, и Лас Вегас. „Кулминацията на преживяването е изпълнението на Елвис с изкуствен интелект“, казва той.

Британската компания, която организира събитието – Layered Reality, е получила достъп до

хиляди лични снимки на звездата и часове домашни видеоклипове,

за да създаде новите изпълнения с помощта на изкуствен интелект. Технологията ще създаде цифров Елвис в реални размери от хилядите негови лични снимки и домашни видеозаписи.

Елвис на сцената по време на специалното си завръщане през 1968 г.; Снимка: Getty Images

Световният интерес към певеца, признат за

най-продавания солов изпълнител на всички времена

с повече от 500 милиона продадени плочи, не стихва 46 години след смъртта му.

Биографичният филм „Елвис“ на Баз Лурман, излязъл през 2022 г., създаде ново поколение фенове, а „Присила“ на София Копола от 2023 г. изследва сложните му отношения със съпругата му.

Макгинес заяви, че Elvis Evolution ще се хареса както на заклетите фенове, така и на тези, които са любопитни да открият повече за певеца на „Can’t Help Falling in Love“.

След Лондон Elvis Evolution ще пътува до градове като Лас Вегас, Токио и Берлин.

Шоуто ще предложи и афтърпарти

с бар и ресторант в стил „Елвис“ в централната част на Лондон с музика на живо, диджеи и представления.

Инициативата следва забележителния успех на Abba Voyage – шоу, в което аватари в естествена големина на четиримата членове на шведската поп група представят изпълненията си така, както са се появили човешките им събратя през 1979 г., в специално построена арена в Източен Лондон.

През първата година

от Abba Voyage са продадени над 1,3 млн. билета,

като се съобщава за предстоящо световно турне. 90-минутното шоу, арена, която струва 140 млн. паунда и отнема 7 години, за да се разработи.

Актуално

Избрано за вас