Енио Мориконе – композиторът, чийто свят остава загадка

Снимка: JELMER DE HAAS

Енио Мориконе – композиторът, чийто свят остава загадка

Снимка: JELMER DE HAAS
Сподели

Гений, чудо, атлет, светът му е загадка” – така бива описван композиторът Енио Мориконе от своите колеги. Той е известен със своята филмова музика. Работил е по над 570 филма – 30 от които уестърни. Въпреки статистиката той се прочува в световен мащаб именно с превърналия се в класика филм на Серджо Леоне “Добрият, лошият и злият”. На днешния ден се отбелязва

4-годишнината от смъртта на Мориконе,

а ние ще ви разкрием част от тайните на живота и творчеството му. Ако успеем да ви заинтригуваме, което сме сигурни, че ще се случи – можете да прекарате летните жеги, гледайте филма “Маестро Енио Мориконе” ексклузивно в стрийминг платформата 7Arts. 

Кога се влюбва в музиката?

Мечтата на композитора е била да стане лекар, но баща му бил тромпетист и по неговото желание Енио Мориконе влиза в Консерваторията ,,Света Сесилия“. Той изучава тромпет под ръководството на Умберто Семпрони. По-късно овладява композицията и хоровата музика и хоровото дирижиране Дипломира се едва на 16 години. По време на младежките си години той успява да

издържа бедното си семейство,

свирейки именно на тромпет. Вдъхновен от учителите си в Консерваторията обаче започва да композира и музика за филми, когато е около 30-годишен. 

Енио Мориконе във филмовия свят

Близки и колеги на Мориконе споделят, че композиторът никога не е работил, за да натрупа слава. Той дори не си спомнял музика за колко филма прави на година. Едно обаче е сигурно –

творбите му са създавали един напълно непознат до момента свят

в киното. Той е човекът, въвел хармониката в киното, а музиката му за “Добрият, лошият и злият” се превръща в химн на уестърните. Изключителен новатор в работата си, той не обичал да се вслушва в чуждото мнение. 

Когато определен аранжимент се променял по вкуса на екипа, той казвал: ,,Ето, това е боклукуъ, който искате“. Същевременно обаче е определян от колегите си като психолог, защото работил с хиляди режисьори и винаги е намирал лесно път към тях.

Енио Мориконе се превръща в икона на XX век, благодарение на своето трудолюбие и отдаденост към музиката. Макар през годините да е сравняван с Верди, той получава “Оскар” за своя цялостен принос едва през 2006 г. В наши дни композиторът вдъхновява различни рок групи за едни от най-знаковите им парчета.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас