Графа, Мария Илиева, Део и 100 кила – специални гости на концерта на D2

Снимка: Artvent

Графа, Мария Илиева, Део и 100 кила – специални гости на концерта на D2

Снимка: Artvent
Сподели

Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила ще бъдат специалните гости на концерта на D2 в зала 1 на НДК на 10 май. Емблематичната група ще отбележи 25 години на сцената с песните, създали и наложили музикалните правила за няколко поколения. Те ще представят и няколко нови парчета, които подготвя в момента.

Участие в голямото събитие ще вземат и бившите ѝ членове Дичо Христов, Дидо Каменов, Явор Александров, Краси Тодоров и Десислав Семерджиев. На сцената ще се качат и младите музикални таланти Русита Боева и Георги Димитров-Жожо.

Група D2 е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият присъединил се член е Дичо Т. Христов. Малко след това D2 оформя своя първи състав, включващ Александър Обретенов, Красимир Тодоров, Явор Александров. През 2003 г. в групата е поканен Десислав Семерджиев.

След поредица от репетиции в сградата на 81 СОУ групата започва първите си клубни изяви, прераснали в активна студийна и концертна дейност от 1998 г. до днес.

Настоящите членове на D2 са Димитър Кърнев (китара), Александър Обретенов (бас китара), Васил Вутев (ударни), Радостин Василев (вокали).

Бандата има четири издадени албума – „Ледено Момиче” (2000), който е

най-продаваният музикален продукт на българския пазар

за последните двайсет години с повече от 100 000 броя. Сред останалите албуми са „2002” (2002) и „6” (2006) – записан, смесен и мастериран в четири от най-реномираните студиа в Лос Анжелис. В тях са работили и Guns”n”Roses, No Doubt, Velvet Revolver, Tracy Chapman. Последният им албум е „Феникс” (2014), композиран и записан с помощта на мобилно студио в атмосферата на бивша правителствена резиденция в продължение на две години.

В момента D2

работят по юбилеен албум със специални гости.

Той включва някои от най-големите хитове на групата, както и около двайсет нови композиции. Част от тях ще влязат в напълно нов албум.

През годините групата прави няколко турнета в страната и участва на български и световни фестивали. Сред тях са Eurosonic (Холандия), Rock’N’Coke (Турция), Rock for People (Чехия). D2 e съпорт е на концертите на Bon Jovi и Aerosmith в София.

Формацията е отличавана многократно за „Група на годината“, „Албум на годината“, „Хит на годината“, „Най-добра група на живо“ от телевизия ММ, БНТ, БГ радио. Два пъти е носител на Голямата награда в конкурса на БНР „Златна пролет”.

Актуално

Избрано за вас