Юлиан Рахлин излиза пред Филхармонията с богата Моцартова програма

Снимка: Julia Wesely

Юлиан Рахлин излиза пред Филхармонията с богата Моцартова програма

Снимка: Julia Wesely
Сподели

Един от най-прочутите музиканти на нашето време – Юлиан Рахлин, застава заедно с големия български диригент Георги Димитров пред Софийската филхармония на 29 февруари със стилна Моцартова програма. Концертът ще бъде от най-големите акценти на Националния оркестър през 2024 година.

Програмата на вечерта включва: Увертюрата „Лучио Сила“, Концерт за цигулка и оркестър №3 в сол мажор и Симфония №36 „Линц“

Юлиан Рахлин е сред

най-предпочитаните артисти

в последните години. Многостранните му интереси го отвеждат по целия свят като солист, диригент, камерен изпълнител, преподавател и артистичен директор.

Музикалното си образование завършва във Виенския университет за музика и изкуства в класа на Борис Кушнир. Взема също частни уроци при Пинкас Цукерман в Ню Йорк. Той го насърчава да продължи да развива свиренето си и на виола. А по-късно започва да изучава дирижиране при Марис Янсонс, напътстван е в това поприще и от Даниеле Гати.

Великолепен цигулар, той развива впечатляваща кариера. „New York Times“ го нарича

„виртуоз със сърце и осанка на шампион“.

Концертира с най-големите световни оркестри под диригентството на Лорин Маазел, Рикардо Мути, Владимир Ашкенази, Волфганг Савалиш, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Джеймс Ливайн и др.

Забележително е партньорството му в камерната музика със знаменити изпълнители като Марта Аргерич, Мстислав Ростропович, Гидон Кремер, Евгений Кисин, Юрий Башмет, Денис Мацуев, Янин Янсен, Вилде Франг, Миша Майски, Лейф Ове Андснес, Максим Венгеров, Ланг-Ланг.

През 2000 г. организира в Дубровник известния фестивал „Юлиан Рахлин и приятели“, който отразява радостта му от живота и страстта да

обединява големи артисти и международна публика

в празник на изкуството. Рахлин е артистичен директор и на фестивала „Златна есен” в Двореца Естерхази в Айзенщат (Австрия).

Елегантният му стил затвърждава репутацията му на диригент, известен с педантичните си репетиционни методи и витални интерпретации. Дирижирал е Чикагския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Концертхаус оркестър – Берлин, Руския национален оркестър, Московската филхармония и др.

Главен диригент е на Симфоничния оркестър на Кристиансанд (Норвегия). От октомври 2023 поема поста на главен диригент и на Симфоничния оркестър на Йерусалим. Главен гост-диригент е на Royal Northern Sinfonia и на Филхармоничния оркестър на Турку. Рахлин също е „артист ин резидънс” на Софийската филхармония.

Убеден привърженик на разширяването на значението на класическата музика в съвременната култура, проектите на Юлиан Рахлин с живи композитори и междумедийното сътрудничество събират артисти от различни сфери на изкуството и жанрове. Той е работил в тясно сътрудничество и е осъществил премиери на произведения на Кшищоф Пендерецки, Гия Канчели, Лера Ауербах Ришар Дюбюньон, Вангелис. Участвал е във филми, в съвместни проекти с художници на дигитални инсталации и известни актьори като Джон Малкович, сър Роджър Мур и Жерар Депардийо.

Юлиан Рахлин свири на

цигулка Страдивари „ex Liebig” от 1704 г.

и виола „Лоренцо Сториони” от 1785 г., предоставени му с любезното съдействие на Dkfm. Angelika Prokopp Privatstiftung. Струните на инструментите са спонсорство на Thomastik-Infeld. Многобройните му записи, оценени високо от музикалната критика, са издадени от Deutsche Grammophon, Sony Classical и Warner Classics.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в партньорската мрежа на Ивентим.

За най-верните си почитатели Софийската филхармония предлага възможност сами да си направят абонаментен цикъл от 6 концерта и така да спестят 50% от цената на билетите.

Актуално