Как звучи поезията в рока?

Снимка: Фейсбук

Как звучи поезията в рока?

Снимка: Фейсбук
Сподели

Чували ли сте поезията в рока? – Българската група „La Text“ предлага такова усещане на сцената вече 12 години. Музиканти, които пишат поезия и поети, изкушени от музиката, се срещат на сцената и поставят стиховете в едно хард звучене. Така тя заживява по нов и необикновен начин.

Последното събитие на групата се проведе на 29.02. и премина през популярния формат „актьори срещу поети“. Известните събития, които поставят поетически текст през погледа на автора им и чрез актьорската визия и превъплъщение, оживяха по нов начин. Към тях се добави допълнителното средство – поезията да бъде не просто изговорена от поета, но изпята от него, дори и изкрещяна.

Бандата започва като трио. Това е експеримент в нов жанр, който представя стихотворения в композиции, в които
текстът плува над музиката или потъва в нея,
без непременно да се пее. Наричат го poetry rock и през годините го развиват с различни интерпретации. Имат издадени албуми, записани песни и клипове към тях.
Снимка: Фейсбук
Днес La Text  е в състав Петър Чухов, който освен поет е и изпълнител вокали – забива на китара. Иван Вълев е на бас и вокали, а Гриша Маникатов е барабанистът. При създаването на така мъжкото трио преди 12 години, малко по-късно се присъединява и женският глас на Елена Пенева, която изпълнява вокали и синтезатор, но също е и поетеса.
Събитието, което отбеляза рождения ден на групата. срещна на сцената актьорите Анджела Родел, Станислав Кертиков и Анета Иванова, които прочетоха точно 12 стихотворения на Петър, Иван и Елена, след което бандата изпълни и песните по тях.
Определено стиховете чрез рока оживяват по нов начин и това е много универсално и подходящо средство да се привлече нова публика към изкуството на поезията, а и на музиката.

Актуално