Какво вдъхновява Ед Шийрън за най-големите му хитове?

Фото кредит: Getty Images

Какво вдъхновява Ед Шийрън за най-големите му хитове?

Фото кредит: Getty Images
Сподели

Едва ли има човек у нас, който да не слуша песните на звездата Ед Шийрън на бис след новината за грандиозния концерт, който той планира у нас. Хитмейкърът ще пее пред българската публика на 31 август следващата година. Билетите за изявата му свършиха почти веднага след пускането им в продажба. Музикалното представление се организира от Fest Team и обещава на всички гости

360-градусова сцена и часове забавления с любимия певец.

Макар Ед Шийрън да е световноизвестен, някои от идеите зад хитовете му, остават загадка за феновете му. Предстои да Ви разкрием кои са най-популярните му парчета и как се е стигнало до създаването им.

Shape of you

Първоначално Шийрън пише „Shape of You“ за Риана. По време на интервю в предаването Breakfast Show на BBC Radio 1 певецът разкрива, че e отишъл  в студиото със сътрудниците си Стив Мак и Джони Макдейд, за да пише песни за други певци.

„Бях си казал: „Това наистина ще проработи за Риана, започва историята си той. Малко по-късно обаче той започва да припява текст, който гласи “putting Van the Man on the jukebox”. Така той оправи препратка към един от любимите си певци – ирландецът Ван Морисън.

Именно тогава творецът започва да изпитва съмнения дали Риана би изпяла песента. Така решават песента да остане негова. Тя бележи най-големият успех в кариерата на Шийрън. Тракът оглавява Billboard класацията „ХОТ 100” в продължение на цели 12 седмици.

Perfect

Разкривайки историята на създаването на песента, Ед Шийрън разказва, че е записал хита за един ден.

Според The Sun той е останал буден до 6 часа сутринта, докато е бил във вилата на Джеймс Блънт в Ибиса. Певецът твърди, че вече е имал „основите” на песента в главата си, когато е наел студио за един ден, за да я запише.

Песента е посветена на съпругата на Шийрън Чери Сийборн. Двамата се запознават в Шефилд, Англия още докато са деца. Те обаче стават двойка едва през 2015 г.

Шийрън сподели пред Us Weekly, че се е събрал с Чери, която е била финансов консултант в Ню Йорк, благодарение на общ приятел, който е работил по турнето му.

„Когато дойдохме в Ню Йорк, където тя живееше по онова време, се видяхме и се свързахме отново. Тя е страхотна”, споделя той. Две години по-късно той ѝ посвещава втората си най-успешна песен – “Perfect”. Тя успява да се задържи на върха на класацията за сингли на Billboard в продължение на 6 седмици.

Ед Шийран твърди, че така и не е видял реакцията на Чери след слушането на песента за първи път, тъй като тя все още е работила в Ню Йорк. Обяснението си в любов той  ѝ е изпратил по имейл.

Thinking Out Loud

Шийрън и дългогодишния съавтор на песните му Ейми Уодж се събират за приятелска вечеря в началото на 2014 г. В резултат на срещата им обаче се „ражда” хитът “Thinking Out Loud”. Kогато по-късно Шийрън я изпълнява пред екипа си в Atlantic Records, всички са наясно, че тракът е изключително специален, заради което непременно трябва да си намери място в предстоящия албум на певеца, пишат от Billboard в своите есета по 100 песни, които описват десетилетието.

През 2016 г. „Thinking Out Loud“ печели на Шийрън първите му две награди „Грами“. Тя достига и до второто място в класацията на Billboard.

Песента обаче се сблъска със сериозни юридически проблеми. Ед Шийрън е обвинен в плагиатство. Според съавтора на Let’s Get It On Ед Таунсенд певецът е взаимствал мелодията и ритъма от тяхното парче.

Макар че печели делото, Шийрън е остава разочарован от съдебния, тъй като е пропуснал погребението на баба си в Ирландия заради него.

„Аз съм просто човек с китара, който обича да пише музика, за да се наслаждават хората. Не съм и никога няма да си позволя да бъда касичка, която някой да клати“, коментира тогава певецът, цитиран от ABC News.

Фото кредит: Getty Images

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас