Керана и Космонавтите и новият им албум, с който свалят звездите на земята

Снимка: Георги Ангелов

Керана и Космонавтите и новият им албум, с който свалят звездите на земята

Снимка: Георги Ангелов
Сподели

Знаете ли какво е Октант? Ако обичате астрономията ще ми кажете, че това е съзвездие, а ако сте меломан и почитател на групата Керана и Космонавтите ще знаете, че това е наименованието на втория албум на бандата. Точно както предишния и този носи космическо име, в синхрон с космонавтите, и е готвен дълго, дълго време…

Керана и Космонавтите го представиха с концерт в Маймунарника и дори неприветливото време не успя да спре всички събрани фенове да прекарат една незабравима вечер. Прожекторите светват, появяват се силуети, плакатите се вдигат, а

сърцата започват да туптят в ритъма на барабаните.

Заради хладното време и късния летен дъжд Керана се пошегува и приветства публиката с: „Добре дошли на нашия коледен концерт“.

Снимка: Георги Ангелов

Енергията беше, както винаги, взривяваща и стопли всички. На сцената този път Керана и Космонавтите бяха в деветчленен състав. Със своите впечатляващи вокали певицата завладява сцената и пленява както слуха, така и погледите на всички в публиката. Бандата често обича да изпълнява дълги инструментали на концертите си, с които сякаш те омагьосва. А емоция, с която момчетата от групата свирят си личи ясно и е заразителна.

Друга запазена марка на Керана и Космонавтите и нещо, с което винаги се шегуват е, че сетлиста за концертите им се финализира в последния момент и често е или на тефтер, или на лист, а в този случай – на половин лист от сетлиста на D2, който имаха концерт там предната вечер.

Снимка: Георги Ангелов

Независимо от локацията, независимо от времето, непроменлива величина остават феновете на групата – публиката винаги е изключително подкрепяща любимите си изпълнители и показваща им много любов. В публиката беше и актьорът Емил Марков, с когото Керана играе в обща постановка – „Всяка първа сряда“. Той е вечен фен на бандата и подкрепата му е изключително сърдечна.

И така какво можем да кажем за „Октант“ на Керана и Космонавтите – той всъщност не е чак толкова нов албум, защото голяма част от песните в него вече са излезли като самостоятелни сингли, с видеоклипове и са любими на феновете. Това, че публиката знаеше текстовете и пееше заедно с Керана само допринесе за чувството на близост и заедност.

Независимо дали вече знаете албума наизуст, или все още не сте го слушали ви каним да го направим заедно…

1. „Толкоз мога“

„Даже и на дъното да е, там е сянка в очите не пече“

Тази песен е безспорно един от хитовете на групата. „Толкоз мога“ е изключително зареждаща и отправя леко непокистично намигване, че нищо не е на всяка цена и винаги можем да намерим нещо, заради което да се чувстваме добре. В песента се прокрадва типичния хумор на Керана. И може би тук е мястото да отбележим, че всички текстове в албума са написани от нея.

2. „Твойта кожа“

„Но да знаеш, че до мен опряло, няма тяло оцеляло цяло“

„Твойта кожа“ е песен, която излезе с видеото си в началото на годината и веднага стана любима на феновете на бандата. Нестандартният текст става повод да се надяваме, че Керана използва образен, а не букален език, а ритъмът на музиката предоставя перфектна възможност на сцената певицата да се развихри и в танците. Въпреки, че в клипа Керана изиграва страхотно страховитата си роля, накрая всичко си идва на мястото…

3. „Няма“

„Има нещо за мен, което трябва да знаеш. Не обичам да лъжа и много рядко греша“

Снимка: Георги Ангелов

Ако трябва да си призная, ми се е случвало да искам да изпея припева на тази песен в конкретни ситуации в живота ми. Мисля, че това е една от най-големите суперсили на музиката на Керана и Космонавтите – тя не е стерилна, не използва клишета, а е нестандартна, близка до слушателите и директно извадена от „живия живот“. Групата има не една песни, в които пее за привидно необичайни неща, но в действителност за ситуации, в които всеки е попадал, в които много хора биха се припознали. „Няма“ е такава песен.

4. „Смотан“

„Доста време мисля пропилях да бъда к`вото аз не бях“

Последното прилагателно, с което бихте описали Керана е „смотана“. Тя обаче си го признава… И макар за себе си наистина да казва, че е „скучна“, песента, разбира се, отново е ирония. В „Смотан“ певицата разказва цяла история, която има немалко биографични елементи – както прави в много от песните си. Бунтарския дух се противопоставя с примиримия стаден инстинкт. А това, което остава накрая? Човек просто да приеме истинската си същност – каквато и да е тя… Защото понякога се оказва, че „много готини умряха, а мен: Ей ме, на.“

Трябва да отбележим и много приятното джаз звучене на темата, благодарение на саксофона.

5. „Преслава“

„Бомбастичен, симпатичен, титаничен, мелодичен. Фантастичен, безграничен, експлозивно магнетичен“

Снимка: Георги Ангелов

Керана има специални взаимоотношения с всеки от бандата и това ясно си личи, когато свирят на живо. Затова макар песента да носи женското име „Преслава“ тя всъщност е посветена на саксофониста на групата – Преслав. Отново цяла история, с която Керана донася усмивка на всяко лице. А невероятните неща, които прави с гласа си са впечатляващи колкото на запис, толкова и на живо. Коя е Преслава обаче, така и не разбрахме…

6. „Така, така“

„Да, да, да, да, но не съм възпитана така“

Това определено е едно от най-рокендрол парчетата в „Октант“, дори с леко пънкарско звучене. Керана отново демонстрира невероятните си гласови възможности, а китаристът на групата Павел Видов се развихря със страхотни китарни партии. „Така, така“ е песен, в която няма нужда да се питаме какво е искал да каже автора – тя казва всичко, без всъщност да казва почти нищо.

7. „Кръг“

„Нямам сили да заспя, мислите си да опитомя“

Една от повтарящите се теми в творчеството на Керана е безсънието, с което самата тя се бори (отново биографични елементи, казах ви…). „Кръг“ е едната от двете песни, които говорят за това в албума. Безсилие пред безсънието, непрестанни мисли, безвремие, порочен кръг и нощи, който се превръщат в дни. Песента има изключително красив и изразителен видеоклип, в който Керана в главната роля, се опитва да избяга от кошмарите си и от сенките, които я преследват, но в същото време отчаяно има нуждата от сън, от отговори, от мир.

8. „Утре“

„С празни мисли претъпкано е, празно с претъпкани мисли“

Тук някъде ясно започва да се усеща контраста между първата и втората част от албума. Първата е пълна с енергия и песните се различават дори по темпо и ритъм. Героинята, говореща в първата част е силна, независима, дръзка и шумна, а във втората е крехка, загубена и уязвима, нуждаеща се от приемане и любов. Тези две на пръв поглед противоположни образа сякаш се събират в личността на Керана.

Снимка: Георги Ангелов

В „Утре“ певицата отново се бори с мислите си и е затворена в едно непрестанно преследване на съня, в което никога не може да го догони. Прокрадва се сякаш надежда – в отчаянието си тя разбира, че сама е отговорна „да се събере“, но все пак има утре.

9. „Жива“

„Денят е твоята стихия, но как отива ти нощта“

„Жива“ е песента, която излезе с видео непосредствено преди появата и на завършения албум. В нея стихиите вилнеят, събирайки се в митичния образ на самодивата. Самодивата е свободна, самотна, но щастлива. Това е една от песните, в който Керана се обръща към някого, но всъщност говори и на себе си. А видеоклипа е изключително загадъчен и събиращ сякаш цялата женска енергия.

10. „Поне за ден“

„Оцвети ме, сложи парченцата ми в ред“

„Поне за ден“ е песен изповед, отправена от някой, който дълбоко и искрено има нужда от приемане. Като малко дете, което настоява за одобрението точно на определен човек. И все пак нима всеки поне за малко не е искал да бъде някой друг, или версията на себе си, която никога няма да бъдем… Песента съчетава докосващ текст, впечатляващи инструментални сола и красив видеоклип.

11. „Къща“

„Всички пуснати бримки в мен улови. Всички рани отворени с дъх запълни“

Няма да крия – макар, всяка песен да намира различно място в сърцето ми, това безспорно е моят фаворит в целия албум. „Къща“ е неизмеримо искрена и казва всичко, като молитва е. Толкова си личи, че е излята от душата на Керана – изпълнявайки я на живо тя се просълзи, както и много хора от публиката, макар да я чуваха за първи път. Песента се усеща някак различна – безспорно и заради почти изцяло акустичното си звучене. В нея говори само едният, от двата образа, в които познаваме Керана – сякаш момичето, което се бунтува против системата в песни като „Смотан“ преживява дълбока трансформация и има нужда просто да се сгуши с нечия прегръдка. Тази песен се слуша само със затворени очи и със сърце…

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас