Кои са големите летни хитове, които оставиха следа у нас?

Снимка: Bruno Gomiero/Unsplash

Кои са големите летни хитове, които оставиха следа у нас?

Снимка: Bruno Gomiero/Unsplash
Сподели
Във всяко кафе, в колата, на плажа и дори в супермаркетите – чуваме ги навсякъде. Да, точно така – става въпрос за запомнящите се летни хитове. Обичаме ги или пък ги мразим, но едно е сигурно: те са оставили своя отпечатък върху нас. Тези песни често се отличават с повтарящи се ноти, запомняща се мелодия и текст, който продължава да опиянява дори след началото на новата учебна година. Някои от тях звучат само месец-два, а други ни радват и изненадват отново и отново, носейки спомените за залязващото горещо слънце, лято след лято. Кои са тези така наречени „вечни големи хитове“ на лятото? Нека разберем заедно…
Los Lobos – La Bamba

Няма как родителите ви да не са танцували на плажа през 80-те години на хитовата песен „La Bamba“ от мексиканско-американска рок група Los Lobos. Сигурно са ви разказвали хиляди истории за техните срещи и спомени, които са се случвали на фона на тази мексиканска народна песен, известна и като „La Bomba“. Името на танца „бамба“ няма точен превод, но се смята, че произлиза от испанското „bambolear“, което означава „люлеене“ или „приплъзване“. Истинският смисъл на песента можете да усетите, ако станете свидетели на свързания с нея фолклорен танц. Той е специално създаден за младоженци, които се опитват да вържат панделка, използвайки само танцуващите си крака.

Shakira – Whenever, Wherever 

Разбира се, не можем да забравим и Шакира и песента ѝ „Whenever, Wherever“ , в превод „Винаги и навсякъде“, която разкри на целия свят съчетанието

на латиноамерикански и андски музикални стилове.

С хита си от лято 2001 година колумбийска поп и рок певица е на върха на популярността и кара малки и големи да затанцуват. Спомням си как се опитвах да имитирам движенията от видеото часове наред пред телевизора, когато баба не ми позволяваше да излизам в най-горещото време на деня.

Със сигурност знаете текста на изуст, но знаете ли какво означава заглавието на „Whenever, Wherever“? Испанската версия на песента е озаглавена „Suerte“, което се превежда директно като „Късмет“.

Los del Rio – Macarena (Bayside Boys Remix)

В края на всеки празник, сватба, бал и много други събития в живота ни, има един вечен хит – „Macarena“. Видеоклипът към ремикса на песента на дуета Los del Rio излиза през юли 1996 година и включва танца, който се превръща в световна мания. Месец по-късно „Macarena“ достига №1 в класацията на Billboard и остава на върха чак до есента. През 2019 година Tyga пусна модерна версия на хита, а година по-рано „Macarena“ прозвуча в сцена от анимацията „Хотел Трансилвания 3“. Така тя остава вечен хит, който винаги ще бъде в тренда.

D2 –  Две следи
Снимка: Иван Ерменков/ Artvent
Онази песен, която разпознаваме от първите няколко секунди. Тя ни носи спомени за първата любов, за мириса на море, за стъпките в пясъка и най-вече за
„нощта, в която откривахме вечността“ 
да, точно така, това е вечният летен хит „Две следи“.  Той е третото парче от албума, което представлява кавър на песен на „Щурците“. Кирил Маричков написва песента, когато е бил на 37 години, докато се намирал край морето, на плаж Алепу. Той е бил там след раздялата с първата си жена и преди да се запознае с настоящата си съпруга. В този момент, когато вижда красива дама в бански на плажа, в главата му прозвучават първите строфи от песента. Това разказва самият той пред БТВ.
GoodSlav и Лора Караджова – ,,Нека бъде лято

Има толкова много песни, които звучат по пътя към морето. Например „Ах, морето“ на Тони Димитрова или „Нека да е лято“ на Тоника СВ“ от 90-те. През последните години добавихме една в нашия списък, която винаги ни оправя настроението – „Нека бъде лято“ на GoodSlav и Лора Караджова.

„Смятаме, че това е една от най-готините летни български песни,“ казват Лора и Слави.

Видеоклипът към песента е дело на режисьора Васил РусевЧайката и е заснет между 8 и 13 юли на островите Тасос и Лимнос в Гърция. В лентата участват моделът Диляна Попова и тогашната половинка на Лора Караджова, Део.

Официалната версия на „Нека бъде лято“ се ражда през 2001 година, когато певицата става част от Ball Face, а групата издава албума „Е така“, в който е включен и летния хит.

Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ – „По-полека“

През август 2016 година Стефан Вълдобрев ни кара да забавим времето и да се насладим на песента „По-полека“, в която пеем в един глас

„по-полека, забави, забави“.

Във вокалите се включват всички от групата, а за първи път в тяхно парче може да се чуе и акордеон, на който свири самият Стефан Вълдобрев.

„Поради натоварените графици на всички, записвахме вокалите по двойки и поотделно. Иван Лечев не беше дълго време в София и изпрати вокала си в последния момент, записан на лаптопа на вилата му в Средна гора. Тъй като интернетът там е слаб, чакахме два часа да пристигне файлът и успяхме да го вкараме точно преди да предадем песента“, сподели подробности около историята на песента Стефан Вълдобрев.

Друг любопитен факт е, че първоначално „По-полека“ не била планирана за проектния албум, но след като смесва отново „Бряг с цвят най-зелен“, Стефан Вълдобрев решава да добави още една песен в това настроение и така песента получава живот.

ROSALÍA – „Despechá“


„Despechá“ или химн на лято 2022, която ти напомня за радостите от това да оставиш работата зад гърба си, за да отидеш в клуба. Тази песен звучеше на всеки ъгъл от сутрин до вечер във всяка точка на Европа. Спомням си как дори шофьорите на автобусите в Испания и Франция се тънаникаха под носа.

Песента е написана от испанска певица, актриса и композитор родена в Барселона ROSALÍA и ветераните на регетона Крис Джеди, Габи Мюзик и Ел Кагето дел Гето. „Despechá“ е мамбо парче с елементи на меренге и електропоп, което те кара веднага да излезеш на дансинга. Това лятно парче става първото солово влизане на ROSALÍA в класацията Billboard Hot 100.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас