Една песен, която промени всичко: Историята зад най-големите хитове

Снимка: YG Entertainment

Една песен, която промени всичко: Историята зад най-големите хитове

Снимка: YG Entertainment
Сподели

Да станеш звезда за едно денонощие само с една песен е феномен в света на музиката, известен като „one-hit wonder“. Да, правилно се сетихте – точно както във любимия традикомичен коледен филм „Маркъс“, където Хю Грант в ролята на Уил Фрийман живее безгрижно, без отговорности и ангажименти, благодарение на хонорарите, които му остават от успешната коледна песен на баща му.

Снимка: IMDbPro
Има още много примери за такива музиканти в реалния живот, чиито написани стихове и добре композирани мелодии не спират да звучат по радиото и да трупат лайкове в Youtube, оставяйки наследство дори за техните внуци. Нека да разберем кои са тези хитове и изпълнителите, които все още живеят от техния успех…
„Music Sound Better with You“ на Stardust

„Music Sounds Better with You“ е едно от онези редки музикални бижута, които остават в историята. Този един-единствен, но незабравим хит  е дело на френското хаус трио Stardust. То се състои от Томас Бангалтер, диджея Алан Браксе и вокалиста Бенджамин Даймънд, които издават парчето на 20 юли 1998 г. Те се събират за еднократно изпълнение в парижки клуб и създават песента още след първото изсвирено парче, използвайки китарен риф, семплиран от класиката на Чака Кан „Fate“ от 1981 г.

По-късно музикалният клип към песента, режисиран от Мишел Гондри, също допринася за емблематичния ѝ статус, като показва как тя става част от ежедневието на едно малко момче. „Music Sounds Better with You“ достига второ място в британските класации и доминира седмици наред на първо място в класацията Billboard Hot Dance Music Club Play в САЩ.

Сингълът се превръща в световен хит, продавайки близо два милиона копия за кратко време. През 2023 г. Даймънд споделя пред The Guardian: „Когато парите започнаха да се увелчават, първото нещо, което направих, беше да отида в любимия си магазин за плочи и да купя всички онези, които винаги съм искал.“

„Gangnam Style“ на Psy

Южнокорейският рапър Psy триумфира с песента „Gangnam Style“, която промени представите за музика в света, след като беше пусната на 15 юли 2012 г. Заглавието ѝ бързо стана световен хит, а видеоклипът на YouTube достигна впечатляващите един милиард гледания само за шест месеца.

Тази песен не само покори музикалните класации, но и се превърна в културно явление, преминавайки границите на жанра. Тя беше пародирана безброй пъти, вдъхновявайки различни интерпретации и креативни проекти по целия свят. Според данни от Google, от премиерата си до сега песента е генерирала около 8 милиона долара приходи от реклама. Те са били разпределени между изпълнителя и платформата YouTube.

„Take On Me“ на А-ha

Кажете на някого в Европа, че A-ha са „one-hit wonders“, и ще ви помислят за луд. Особено в родната им Норвегия музикалната група печели множество награди и е изключително популярна. Те дори свирят на Олимпийските игри в Лилехамер през 1994 г. В Америка обаче те са известни най-вече с готиния анимационен клип на „Take On Me“.

През 2010 г. групата тръгва на прощално турне и разговаря с The Rolling Stones за наследството на песента. „Не се съмнявам, че видеото направи песента хит“, казва клавиристът Магне Фурухолмен. „Песента е суперзапомняща се със своите акорди, но е от тези, които трябва да чуеш няколко пъти. И не мисля, че щеше да ѝ се отдаде дължимото без огромното въздействие на видеото.“ Днес песента стои зад хиляди TikTok видеа и има милиарди гледания в YouTube.

„Femme Like U“ на K-Maro

Когато излиза през 2004 г., песента значително променя живота на канадския изпълнител Cyril Kamar, по-известен под името K.Maro, и неговия женски вокал Нанси Мартинез. Тя е избрана за песен на годината на музикалните награди на NRJ и продава 5 милиона копия.

Двадесет години след излизането си „Femme Like U“, в превод „Жена като теб“, песента все още генерира милиони посещения всеки месец в музикалните платформи и една от най-пусканите песни в западните клубове.

В рубриките на списание GQ през април 2024 г. K.Maro признава, че не изкарва прехраната си само от тази песен, тъй като продължава да бъде активен в други области и е развил бизнеса си. „След премиерата на песента най-накрая можех да спра всичко и да си изкарвам прилична прехрана с тази песен“, допълва той.

„Tubthumping“ от Chumbawamba

Chumbawamba са идеален пример за това как единственият хит на една група не винаги отразява пълната представа за нейното звучене. Групата се формира в Англия в началото на осемдесетте години и пише силно политически песни, които съчетават фолклор, пънк и танцова музика с почти всеки друг музикален жанр, който можете да си представите. През 1997 г. те издават „Tubthumping“, която основно говори за това как да се изправиш след някакво падение. Песента се разпространява по целия свят и превръща групата от самоопределящи се анархисти в знаменитости.

Въпреки че не успяват да постигнат следващ световен хит, те все пак разполагат с активна фенска база в Европа. „Tubthumping“ продължава да генерира приходи от стрийминг платформи, продажби на албуми и лицензионни такси, които помагат на групата да печели и днес.

„Цвят лилав“ от Ирина Флорин 

Преди 28 години Ирина Флорин и песента ѝ „Цвят лилав“ буквално звучала навсякъде в странната само часове след премиерата ѝ. Днес няма българин, който да не знае текста на песента, дори и някои от тях да не знаят историята за нейното създаване и кой я изпълнява.

През не толкова далечната 1994 г. Ирина моли Виктор Стоянов и Стоян Михалев да напишат дебютната ѝ песен. Тя споделя пре БТВ, че си я представяли като японско момиче в кимоно, заобиколено от японски вишни, докато звучи източна музика. Вдъхновени от тази идея, седнали на пианото и започнали да използват само черните клавиши, т.е. пентатоника. Песента представлявала голям експеримент за времето си и доказала, че в България могат да се създават произведения с международно качество, които да издържат на теста на времето.

Даниела Кузманова, автор на текста добавя пред БТВ: „Когато чух демото, базирано на пентатоника, веднага свързах мелодията с цветя. Така се роди идеята за текста „Цвят лилав“. Песента стана емблематична за Ирина Флорин и дори днес съществува рок версия с участието на Звезди от „Ахат“. 

,,Кекс от Папи Ханс 

„Защото снощи правих кекс…“ — фраза, която всички си тананикаха през ноември 2017 г. и която разби всички рекорди с 1 000 000 гледания за два дни след премиерата на песента на непознатия изпълнител с необичайното немско име Papi Hans. „Много трудно е да бъдеш забелязан. И ако трябва да съм честен, бях напълно наясно, че това парче ще стане голям хит. Сега не го харесвам особено. Много трудно е да направиш такава песен. Който си мисли, че просто можеш да се разлигавиш и да направиш ‘Кекса’, не е прав“, коментира той за летящия си старт пред БТВ.

В момента хумористичната песен с бързо запомнящ се танц все още е една от най-поръчваните на неговите концерти и най-слушаната в музикалните платформи, веднага след албума му „12“, който разкрива другото лице на изпълнителя и писател Константин ТрендафиловPapi Hans.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас