Кой ще бъде летния хит на 2024 г.?

Снимка: Pixabay

Кой ще бъде летния хит на 2024 г.?

Снимка: Pixabay
Сподели

Ще познаeте хита на лятото, oще от първата нота. Това е песента, която веднага ви качва на дансинга. Тя звучи най-добре, когато се пее от хората, които обичате, с чаши в ръка, в горещина. Мелодията ви докосва и дори години по-късно ви връща точно в лятото, когато сте я чули за първи път.

,,Летните песни в най-добрия си вид отразяват същността на най-горещите месеци от годината.”, обяснява Майк Ерико. Той е текстописец на песни и преподавател в Института за звукозаписна музика ,,Клайв Дейвис към Нюйоркския университет.

,,Те са оптимистични, забавни и имат дълъг, повтарящ се припев, който могат да запеят дори хора без музикални умения – както на плажа, така и по-късно в клуба.”, казва Ерико пред CNN.

Интересно е, че повечето от тези песни са издадени седмици или месеци преди първия ден на лятото. А много от тях получиха сериозен тласък от TikTok, където най-запомнящите се 15 до 30 секунди намериха огромна и влиятелна аудитория.

Преди десет години сякаш беше по-лесно да се спрем на песента на лятото. ,,Blurred Lines” беше очивиден избор през 2013 г., както и ,,Call Me Maybe” година по-рано.

Но с намаляването на монокултурата подобни пробиви стават все по-редки. Сега TikTok е може би най-влиятелният фактор, определящ успеха на дадена песен, и с неговия постоянно ускоряващ се цикъл е лесно дори песните на големи изпълнители да се изгубят в потока.

И все пак някои от тях успяват да пробият. Претендентите за тазгодишната песен на лятото се издигат в класацията Hot 100 на Billboard, озвучават видеоклипове онлайн и ни вдъхновяват да се забавляваме офлайн. Сега, когато лятото официално започна, чуйте тези музикални предложения и решете сами коя песен ще стане песента на лято 2024 г.

,,Espresso, Сабрина Карпентър

Лекият сингъл на Карпентър звучи като летен флирт. Доста краткотраен, без нищо ангажиращо и просто забавен. Това, че повечето от текстовете са сладникави като ,,Знам, че съм Mountain Dew it for ya” и ,,My ‘give-a-f**ks are on vacationсамо допринася към очарование му.
Всичко това обаче работи, защото певицата играе ролята на съпротивляващата изкусителка, която се примирява с мъжкото внимание, само защото то повишава собственото ѝ самочувствие. Тя пее: ,,Не е ли сладко? Предполагам, че да!”
,,Lunch, Били Айлиш

Това кулинарно парче от последния албум на младата носителка на ,,Грами е танцувално, жизнерадостно и хитро сексуално. Може би е песента, която се доближава най-много до лятното усещане от всички песни на Айлиш до момента.

В ,,Lunch тя е замаяна от похотта, като парчето флиртува между тежкия бас и лекото пиано, носейки с себе си много страст. Песента е предопределена да завърши в въображаема яма, където телата скачат и се извиват под версията на Били Айлиш за влюбен поп.

,,Nasty, Тинаши

Най-накрая, след години на създаване на интересни танцувални R&B песни, моментът на Тинаши за популярност настъпи. Умелите потребители на платформата поставиха новия ѝ сингъл върху видеоклип на танцьор на име Нейт, който танцува в час по танци.

@tinashe Like hellooooo ? #greenscreenvideo ♬ Nasty – Tinashe

Дори без meme обработка, последната песен на Тинаши изглежда е създадена за лятото. Джанет Джаксън потвърди това, когато смеси новата ,,Nasty със собственото си парче на неотдавнашно шоу на живо. Върху изчистен, елегантен бийт, Тинаши заявява открито, че е лоша. А внушителният ѝ текст е създаден, за да пребъде дълго и след TikTok.

,,Good Luck, Babe! Чапъл Роан 

Докато предишните записи в този списък бяха по-двусмислени по отношение на любовта, песента на Роан е кървящото сърце на това лято. ,,Good Luck, Babe! може да се похвали с музикалния театър на Кейт Буш. Също така и интезаторите от 80-те години, извадени директно от каталога на Синди Лоупър.

В най-вълнуващия момент Роан фантазира как жената, която обича, се събужда в бъдещето до мъжа, когото ненавижда: ,,Знаеш, че не обичам да казвам, но ти казах”. В тази песен, тя показва високи вокални умения. А по време на все по-популярните концерти на Роан хиляди хора се надпяват заедно с нея.

,,Million Dollar Baby, Томи Ричма

Тази песен се превърна в хит сякаш за една нощ благодарение на TikTok. Но той може ни хипнотизира още от първото слушане, със своя завладяващ фалцет, трап-фънк подтекст и неясен, но разбираем текст.

Преди да стане популярна в TikTok има поне пет милиона видеоклипа с клип на песента и стрийминг платформите. Томи Ричма беше почти неизвестен и той решава да заимства звуци от по-утвърдени изпълнители като Sampha и Brockhampton. И така създава парче, което напомня за потни и диви летни нощи.

,,Not Like Us, Кендрик Ламар

Ето една песен на лятото, която нарушава всички правила. С продължителност 4:33 тя е най-дългата песен в групата с една минута. ,,Not Like Us всъщност няма припев. Песента има три куплета, които, типично за носителя на наградата ,,Пулицър, са изпълнени с многословни рими.

Със своето хирургическо разглобяване на човека в ,,One Dance и ,,Hotline Bling, ,,Not Like Us принуждава слушателите да внимават през цялото времетраене. Дори и без кукичка, това е песен, която трябва да се рапира заедно с тълпата. Може би затова Ламар я изпълни пет пъти на шоуто си Juneteenth в Лос Анджелис. Публиката знаеше текста дума по дума.

,,A Bar Song (Tipsy), Shaboozey

Прясно след скорошното участие в ,,Cowboy Carter на Бионсе, летният хит на Shaboozey е кънтри вариант на безсмъртния клубен хит на J-Kwon ,,Tipsy.

Може да не е толкова лека като ,,Espresso“ или танцувална като ,,Nasty, но ,,A Bar Song има лесна за пеене мелодия, която е предназначена да звучи по време в някой бар.

Актуално

Избрано за вас