Концертът „Кино и класика“ се завръща в Европейския музикален фестивал

Снимка: Софийска филхармония

Концертът „Кино и класика“ се завръща в Европейския музикален фестивал

Снимка: Софийска филхармония
Сподели

Поредицата „Кино и класика“ съществува вече 10 години  на българската музикална сцена и всяко следващо събитие успява да улови вниманието и любовта на публиката. Размаха на този специфичен жанр съчетава музикалните шедьоври на великите композитори от миналото с любими филмови партитури от наши съвременници.

24-тото издание на „Европейски музикален фестивал“ – София представя на 22 март в зала „България“ нова програма с това заглавие, като

за първи път в събитието ще се включи Младежка филхармония „София“

към НМУ „Любомир Пипков“ с диригент Славил Димитров.

Водеща солистична фигура за концерта е Георги Черкин. Той е част от поредицата „Кино и класика“ още от самото ѝ създаване. И още в първото издание през 2014 г. неговата роля за успеха на събитието е ключова, заради участието му като изпълнител и автор на сполучливи аранжименти. В различни програми от проекта той си партнира с музиканти като Светлин Русев, Мила Георгиева, Максим Ешкенази и Гергана Николаева. Активната му кариера на виртуозен пианист вече години наред се допълва и от творческата работа на оркестратор и композитор.

Георги Черкин; Снимка: Cantus Firmus

В „Кино и класика“ на 22 март са включени неговите аранжименти на Новелета № 1 от Роберт Шуман, „Лунна соната“ на Бетовен, три пиеси от „Годишните времена“ на Чайковски и Сергей Рахманинов – Прелюд в сол минор. Всяка от тях ще прозвучи във вариант за пиано и оркестър. Намесата на Черкин е съвсем деликатна и уместна, а клавирната партия остава непроменена.

„Оркестърът допринася за това да се получи една по-цветна картина.

Аз подхождам с огромно уважение и респект към оригинала и съм се старал оркестрацията да прилича на симфоничните творби на съответния автор“, казва Черкин.

Концертът „Кино и класика” отбелязва 120 години от създаването на Националното музикално училище в София, което е първото специализирано учебно заведение за музика у нас.

Снимка: Cantus Firmus

Един от представителните състави на училището е симфоничният оркестър Младежка филхармония „София“,

създаден през 50-те години на XX-ти век

и завоювал своето важно място сред младежките оркестри у нас.

В момента лидер на оркестъра е маестро Славил Димитров, диригент и композитор, който работи с младежите от 2015 г. Той им поверява за концерта на 22 март сериозни симфонични партитури, които са предизвикателство за всеки професионален оркестър. Това са увертюра към операта „Норма“ от Винченцо Белини, както и блестящите оркестрови картини на Джон Уилямс за филмите „Междузвездни войни“, „Хари Потър“, „Индиана Джоунс“ и „Джурасик парк“.

Снимка: Софийска филхармония

В програмата присъства и българска филмова музика, най-вече значими заглавия от нашето детско кино: „Васко да Гама от село Рупча“ („Тече, всичко тече“ от Симеон Пиронков), „Войната на Таралежите“ („Къде остана детството“ от Кирил Цибулка), „С деца на море“ от Петър Ступел и „Фильо и Макензен“ от Александър Бръзицов. Те са оркестрирани специално за концерта от Славил Димитров.

Билетите за събитието с начален час 19:30 са в продажба онлайн и на касата в зала „България“.

Актуално

Избрано за вас