Към импресионизма и романтиката ни връща концерт от„Европейски музикален фестивал“

Снимка: Cantus Firmus

Към импресионизма и романтиката ни връща концерт от„Европейски музикален фестивал“

Снимка: Cantus Firmus
Сподели

Цигуларките Мила Георгиева и Зорница Иларионова са в основата на камерния концерт „Импресионизъм и романтика“ от програмата на XXIV-тия „Европейски музикален фестивал“ на 31 март от 19:30 ч. в Централния военен клуб.

Мила и Зорница са две изключително талантливи и много чаровни дами, чиито изпълнения носят вдъхновение и неповторима наслада. Всяка от тях развива ярка самостоятелна кариера, но и за двете камерната музика е любимо допълнение към големите им солистични изяви с оркестър.

Това няма да е първата обща изява на двете цигуларки, но

за първи път ще ги чуем заедно в камерен ансамбъл.

Техни партньори на сцената ще бъдат талантливите български инструменталисти Евгени Ноев (виола) и Кристиян Чернев (виолончело). А специален гост на събитието е изявеният испански пианист Лео Де Мария, гостуващ за първи път у нас. Носител на повече от 40 национални и международни награди от конкурси, той е професор по пиано във Факултета по музика и сценични изкуства на Университета „Алфонсо X-ти Ел Сабио“ в Мадрид и Висшето училище „Forum Musikae“. Де Мария започва музикалното си образование в испанската столица, след което завършва магистърска степен при маестро Павел Гилилов в Залцбургския университет „Моцартеум“.

Снимка: Cantus Firmus

Концертът „Импресионизъм и романтика“ представя

творби от два ключови периода в музикалната история,

обхващайки богат спектър от музикални образи. Програмата започва с 5 пиеси за две цигулки и пиано от Шостакович, написани по теми от негова филмова, балетна и театрална музика. Аранжиментите са на Левон Атовмян (1901-1973), арменски композитор и аранжор, близък приятел на Шостакович.

Импресионизмът в програмата е застъпен с две композиции от Морис Равел. Една от тях е ранният Струнен квартет във фа мажор, създаден от 28-годишния композитор и считан за първия му голям шедьовър. Другата творба е прочутата хореографска поема „Валсът“. Написана първоначално за голям оркестър, тя е преработена по-късно от автора за соло пиано. Именно тази версия, поставяща високи технически и интерпретаторски изисквания пред изпълнителя, ще представи в концертната вечер пианистът Лео Де Мария.

Снимка: Cantus Firmus

Основната композиция в програмата – Клавирен квинтет във фа минор, оп. 34 от Йоханес Брамс често е наричан

„венецът на неговата камерна музика“.

Творбата се ражда трудно, след като първоначално е замислена като струнен квинтет, после преработен в соната за две пиана. Накрая през 1865 г. достига окончателния си вид: шедьовър, който завладява със своята емоционална интензивност и дълбока философска лирика.

Билетите за концерта „Импресионизъм и романтика“ са в продажба онлайн и на мястото на събитието 1 час преди началото на концерта. „Европейски музикален фестивал“София се реализира от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столичната община.

Актуално

Избрано за вас