Лили Иванова – нежното цвете на българската естрада

Снимка: Ина Янева

Лили Иванова – нежното цвете на българската естрада

Снимка: Ина Янева
Сподели

“Най-големият български поп изпълнител за всички времена“ чества своя рожден ден на 24 април. Кой е той? Убедени сме, че в съзнанието на всеки един от вас, разбира се, мигновено изскочи образът на Лили Иванова. Зад нежното ѝ име на цвете всъщност се крие мощен глас, който десетилетия наред пълни концертните зали у нас и тези в чужбина. Връщаме лентата назад, проследявайки  пътя на малкото момиченце от град Кубрат до музикалното величие.

Снимка: гр. Русе, състезание по спортна гимнастика, 1952 г.
Ранни години

Лили Иванова е закърмена с музика. Дядо ѝ и вуйчо ѝ свирят на цигулка, а майка ѝ и баща ѝ обичат да пеят.

Когато тя е 7-8-годишна, родителите ѝ и още няколко роднини събират пари, за да ѝ купят акордеон. Няколко години по-късно проявява желание да се научи да свири и на пиано. Следва и участие в училищния хор. 

Макар от ранна детска възраст животът ѝ да се върти около музиката, се твърди, че Лили Иванова дори и не се е замисляла да се занимава професионално с нея. Сред извънкласните ѝ занимания е и спортната гимнастика. Малкото момиченце, което ще израсне и ще се превърне в

една от най-големите звезди на нашето време,

дори печели златен медал на Републиканското първенство в Русе през 1952 г. 

Никой от разностранните ѝ интереси обаче не се превръща в нейна професия…или поне не веднага. Преди да стане примата, която познаваме днес, Лили Иванова всъщност е била медицинска сестра. По време на обучението си в Медицинския техникум тя продължава да пее за удоволствие на фестивали, както и да се изявява в малки непрофесионални състави. Именно така добива популярност на местно ниво. 

Снимка: Ина Янева
Кариера

Лили Иванова твърди, че поредица от малки знаци са я подтикнали към това да пожелае да се занимава сериозно с пеене. През 1960 г., докато все още работи като медицинска сестра, тя пътува два пъти до София, за да опознае какви възможности за реализация би имала. 

Малко по-късно

се озовава в трупа пътуващи музиканти,

с които обикаля читалища и театри, за да изнасят безплатни концерти пред работници. Певицата обаче не е удовлетворена от нивото и напуска както групата, така и работата в болницата. 

През 1961 г. тя решава окончателно да се премести в столицата. Три години по-късно вече се изявява пред голяма публика за първи път по време на концерта на шведската рок певица Джейн Сверт и групата „Северните тигри“. 

Популярността на Лили Иванова се разраства след средата на 60-те години благодарение на телевизията. Тогава примата и Емил Димитров са най-често сниманите от телевизията български певци.

След добиването на известност у нас, тя се насочва и към първия си международен конкурс. От него тя си спечелва три награди „Златен ключ“ – за най-добър изпълнител, за най-добра мелодия и текст. и уважението на международната публика. 

Снимка: Константин Кръстев – Коко/ Ина Янева
Концерти и турнета

В периода на 60-те, 70-те и 80-те години Лили Иванова осъществява многобройни концертни турнета в чужбина. Най-многобройни са посещенията ѝ в ССР. Сред останалите, посетени от нея страни, са Германия, Куба, Япония, Турция, Чехия, Югославия, Унгария, Полша, Гърция, Португалия. През 

90-те години са посветени на турнетата на примата сред българската емигрантска общност в САЩ и Канада. Осъществени са и няколко в Русия. След 2000 г. Певицата залага на по-малък брой, но значителни по мащаб концерти.

Тазгодишното ѝ турне ще започне на 16 май в Благоевград. Ще го послават концерти в Народния театър (20 май), във Велико Търново (3 юни) и в Русе (5 юни). В периода до края на месец ноември тя ще зарадва почитателите си в още 15 български града. 

Билети можете да откриете ТУК.

Актуално

Избрано за вас