Мария Илиева и Графа ще участват в гала на българската култура във Виена

Мария Илиева и Графа ще участват в гала на българската култура във Виена

Сподели

Гала на българската култура и музика ще има на 25 май във Виена, в зала „Брамс“ на Музикферайн. Събитието е част от артистичната инициатива на Донка Ангъчева „Изкуството продължава да живее“ и всички приходи от него ще бъдат дарени на фондацияЗаедно в час“. Нейната мисия е осигуряване на ревен достъп до

качествено образование за всяко дете

в България, съобщават организаторите, цитирани от БТА.

Освен Донка Ангъчева (пиано) в специалната вечер ще вземат участие Мария Илиева и Владимир Ампов-Графа. Участват също Лидия Байч (цигулка), Vienna Art Nouveau Orchestra, Росен Гергов (диригент), Даниела Иванова (виола), Андреас Шагер (тенор), Гюнтер Гройсбьок (бас). Както и Цезар Сампсън (вокал), Вълчан Вълчанов-Чани (обой), Недялко Недялков (кавал), Шантал Рамона Вейт (флейта), Себастиян Бру (виолончело), Теодора Митева (виолончело), Марио Николов (тенор), Людмила Коновалова (балет).

Мария Илиева ще изпълни дует заедно с Цезар Сампсън,

един от най-популярните поп артисти в Австрия,

а Графа представя специално създаден аранжимент за пиано, обой, и оркестър.

Водещи ще са Миа Сантова и Маркус Фрайщетер.

Събитието е под патронажа на извънредния и пълномощен посланик на България в Австрия – Десислава Найденова-Господинова.

Снимка: БТА

„Гала концертът ще формира своеобразен

музикален мост между българската и австрийска културни сцени,

обединявайки звездите на класическата и съвременна музика от двете държави. Ще чуем произведения на много български композитори, между които Георги Андреев и Милен Кукошаров.

Сред солистите е виолистката на Виенската филхармония – Даниела Иванова, а диригент е още един световно признат български артист – Росен Гергов. В програмата са и големите звезди на оперното изкуство Андреас Шагер (тенор) и Гюнтер Гройсбьок (бас).

Ще чуем и кавала на Недялко Недялков,

артист със световно признание

и участие в номинирани за награди Grammy проекти“, разказват организаторите.

„И Австрия, и България притежават хилядолетна история и имат много богата култура и традиции. С този концерт, искаме да покажем колко силно музиката и изкуството свързват хората“, казват артистичните директори на проекта Донка Ангъчева и Лидия Байч.

Снимка: Wikipedia

Донка Ангъчева е Bösendorfer артист и основател на артистичната инициатива „Изкуството продължава да живее“, заради успехите на която през 2023 г. бе обявена за

жена на годината в Австрия

в категория „Изкуство и култура“ на наградите Look! Концертите от „Изкуството продължава да живее“ винаги са благотворителни.

Донка Ангъчева притежава един от най-ценните инструменти в света – роялът Bösendorfer Opus 50.000. Дизайнът на инструмента е на архитекта на Златната зала на Музикферайн – Тиофил Хансен, и е декориран със златни кариатиди, станали един от най-разпознаваемите елементи на Златната зала.

Този безценен инструмент, свързан дълбоко с културата на Австрия ще бъде на сцената и на него ще свири родената в Пловдив Донка Ангъчева, допълват организаторите.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас