Митко Щерев – човекът зад вечните български хитове

Снимка: Емил Кьостебеков

Митко Щерев – човекът зад вечните български хитове

Снимка: Емил Кьостебеков
Сподели

Той работи с имена като Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов, Маргарита Хранова, създател е на група „Диана Експрес“ и песните му са хитове, които се пеят от поколения почитатели на добрата музика. Може би вече се досещате, че става въпрос за големия български композитор, аранжьор и пианист Митко Щерев.

Днес този забележителен талант празнува своя 78-ия си рожден ден.

„Човек е на толкова години, на колкото е… Всъщност май само очите не остаряват“, споделя композиторът. А неговите очи непрестанно се усмихват.

Митко Щерев е роден в Ямбол през 1946 г. В средата на 1960-те години започва кариерата си в областта на професионалната музика като ръководител на оркестъра на Емил Димитров „Синьо-белите“. През 1967 г. пише първата си песен –

„Нора“ в изпълнение на Емил Димитров.

За началото на професионалния си път Митко Щерев споделя в интервю за „Телеграф“: „В началото на музикалната си кариера бях много нетърпелив и напорист. Исках да бъда известен и мечтаех да композирам музика, която хората около мен да харесват“. Допълва още: „Разбрах, че

славата обслужва егото на човека,

и осъзнах, че най-тежка е борбата, която трябва да водя със самия себе си. Както и да променя това, което искам, и донякъде го постигнах“.

С Лили Иванова

1974 година завинаги бележи живота на Митко Щерев, който тогава създава група „Диана Експрес“. Активно продължава да е свързан с творческата и изпълнителската дейност на обичаната група и до днес.

Едни от най-известните песни, които той създава са „Усмивката“, „Северина“, „Осъдени души“, „Утре“, „Наследство“, „Душа“ и много други.

От 11-ата до 18-ата си година Митко Щерев живее в пансиони в Ямбол и Пловдив. Години по-късно точно в тези два града вече успелият музикант изнася благотворителни концерти за децата от пансионите, където самият той е живял. За тях Митко Щерев казва: „Това са двата концерта, с които най-много се гордея“.

Освен, че  е автор е на редица шлагери, което го прави

един от най-изтъкнатите композитори

на поп музика в България, той се реализира и като композитор на филмова музика. Създал е музиката за 36 игрални филма и пет телевизионни сериала. Негова е вузиката към филмите: „Дубльорът“, „Осъдени души“, „По хълмовете на времето“, „Човек от народа“, „Адаптация“, „Комбина“, и др.

Снимка: „Диана Експрес“

Едноименната песен към филма „Адаптация“ е

най-късата песен, която композиторът създава

– една 2 минути и 15 секунди. Това е изрично изискване на режисьора Въло Радев. Песента е записана от „Диана Експрес“, когато солист на групата е големият Васил Найденов. „Никога не съм вярвал, че „Адаптация“ ще стане хит. Това е една от големите ми композиторски изненади“, споделя Митко Щерев.

Може би ще се изненадате да разберете, че композиторът, аранжьор и пианист има издадена книжка с детски приказки. Приказките са измислени от Митко Щерев, който ги е разказвал на една от дъщерите си. След време, когато намира записаните на пишеща машина приказки решава да ги издаде под името „Снежни приказки“.

Снимка: Емил Кьостебеков

За огромния си талант и принос към българската музика музикантът е получавал редица награди през годините. Едно от многото му признания е през 1996 г., когато Съюзът на филмовите дейци в България го избира за

филмов композитор на столетието.

„Ако съм постигнал нещо то е било, защото никога не са ме интересували парите“, казва пред Георги Любенов композиторът. „Единствената ми мечта беше да свиря“.

Списъкът с постижения на Митко Щерев е твърде дълъг, за да можем да го опишем. Личността и таланта му са твърде големи за да се съберат в думи. Затова най-добрият начин да отпразнуваме Митко Щерев и да се докоснем до неговия свят е чрез музиката му.

Актуално