Музикален маратон с българска музика на 3 март в зала „България“

Снимка: Софийска филхармония

Музикален маратон с българска музика на 3 март в зала „България“

Снимка: Софийска филхармония
Сподели

Традиционният маратон, посветен на Националния празник 3-ти март – „Обичам българската музика“,  ще се проведе и тази година в двете зали на Концертен комплекс „България“.

И тази година младите таланти от музикалните училища в София, Пловдив, Плевен, Варна, Стара Загора и студентите от Националната музикална академия ще демонстрират таланта си в Камерна зала от 10 до 18 ч.

Те ще представят творби от българските класици Панчо Владигеров, Марин Големинов, Любомир Пипков, Георги Златев-Черкин, Васил Казанджиев, Борис Карадимчев. Публиката ще чуе още творби на Милчо Левиев, Александър Текелиев, Лазар Николов, Александър Райчев, Парашкев Хаджиев, Росен Балкански и др.

Снимка: Софийска филхармония

От 19 ч. в голямата зала „България“ камерният ансамбъл „Софийски солисти“ заедно с ансамбъл „Филип Кутев“ ще завършат празника с

концерт с музиката на Георги Андреев.

Той завършва музикалното училище в с. Широка лъка със специалност гъдулка, а през 1995 г. се дипломира с отличие в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по композиция на проф. Александър Текелиев. От 1992 до 1994 г. е диригент на представителния оркестър и преподавател по композиция и оркестрация в училището в Широка лъка. След това е бил композитор и аранжор към БНР. През 1994 г. става диригент на оркестъра при Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. От 2000 г. е главен диригент и заместник директор на Ансамбъла, а от 2021 г. става и негов директор.

Снимка: В. Балевска

Участвал е като композитор и оркестратор на

музиката за световноизвестни компютърни игри като

„Crysis 2, „Crysis 3“, „Two Worlds“, „Rise“, където работи в екип с прочутия филмов композитор Ханс Цимер.

Произведенията му присъстват в репертоара на симфонични и камерни оркестри, ансамбли и солисти, както и в програмите на концертите на Фортисимо Фест. Над 80% от сегашния репертоар на ансамбъл „Филип Кутев“ е съставен от произведения на Георги Андреев. По негова музика

Националният ни отбор по художествена гимнастика

печели множество медали от Олимпиади, Световни и Европейски първенства.

Носител е на наградите „Алфред Шнитке“ за Сонатата си за пиано, „Маестро Димитър Вълчев“ за музиката към шоу-спектакъла „Два свята“, „Музикант на годината“ за спектакъла „Легендата“. Получава и отличията „Златно перо“ на Класик ФМ Радио, „Златна Лира” на СБМТД и много други.

Снимка: Софийска филхармония

Билетите за музикалния маратон важат за целия ден и за всички събития в Концертен комплекс „България“. Те могат да се закупят на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Актуално

Избрано за вас