Учени откриха, че музиката е като еликсир за младостта на мозъка

Снимка: istockphoto

Учени откриха, че музиката е като еликсир за младостта на мозъка

Снимка: istockphoto
Сподели

Проучване показва, че възрастните хора запомнят познати музикални произведения също толкова добре, колкото и младите. Въпреки това, някои части на мозъка им трябва да работят по-усилено, за да постигнат този резултат.

Екипи от Оксфордския университет и Университета Орхус в Дания наблюдават 39 възрастни хора на възраст над 60 години и 37 млади хора на възраст 18-25 години. Изследователите определиха музиката като „иновативен и ценен“ метод за

по-добро разбиране на функционирането на паметта и мозъка.

Те отбелязаха, че това може да бъде от значение за възрастни хора, изложени на риск от развитие на деменция. Това съобщиха BBC.

На участниците бяха пуснати както нови, така и познати музикални произведения, вдъхновени от композициите на Йохан Себастиан Бах. След това, с помощта на ядрено-магнитен резонанс, бе сравнено какво се случва в различните части на мозъка им в зависимост от възрастта им.

Снимка: medikara.bg

Резултатите показват, че възрастните хора не се различават от по-младите в способността си да си припомнят познати музикални последователности. Въпреки това, различни части на мозъка им функционирали по-различно, с повишена активност в сетивните области и намалена в тези, които отговорят за обработката на паметта.

Изследователите смятат, че сензорните области са работили усилено, за да компенсират намалената активност в областите, свързани с паметта. В същото време, при слушане на нови музикални парчета, мозъкът на по-възрастната група показвал по-малка активност в областите, отговорни за паметта, планирането и оценката.

Ръководителят на изследването, доцент Леонардо Бонети, заяви, че резултатите показват, че промените във функционалността на мозъка

не водят непременно до патологични състояния.

„Стареенето не означава просто да имаш мозък, който се влошава, а мозък, който се променя. Той се адаптира към предизвикателствата и да компенсира механизмите, които стават по-малко ефективни,“ обясни той.

„Като проследяваме възрастните хора през годините в рамките на надлъжно проучване, бихме могли да видим как функционалните промени в мозъка предсказват вероятността отделни възрастни хора да развият деменция, което може да има голямо значение за процедурите за скрининг.“

Доцентът добавя още, че ако наблюдаваме възрастните хора в продължение на години по този начин, можем да установим как промените във функционалността на мозъка. Така по-лесно биха  предсказали каква е вероятността за развитие на деменция. Това, според него, би могло да бъде от голямо значение за подобряване на процедурите за скрининг.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас