Нечувани записи на Луис Армстронг ще бъдат издадени

Снимка: Getty Images

Нечувани записи на Луис Армстронг ще бъдат издадени

Снимка: Getty Images
Сподели

Нечувани изпълнения на Луис Армстронг в BBC през 1968 г., смятани от почитателите на Армстронг за едни от най-великите творби на джаз легендата, най-накрая ще бъдат издадени, предаде The Guardian.

Компилацията, озаглавена „Луис в Лондон“, която ще бъде издадена през юли, ще включва добре познатите песни “The Bare Necessities“, “Mack the Knife“ и “Hello, Dolly!“.

Именно “Hello, Dolly!“ беше представена днес с видеоклип на Армстронг, изпълнен в студиото на BBC.

Има и пет записа, които никога не са били издавани:

“Back Home Again In Indiana“, “You’ll Never Walk Alone“, “Ole Miss“, “Blueberry Hill“ и “What a Wonderful World“.

Парчетата от компилацията са записани на живо в BBC на 2 юли 1968 г. – седмици след като Армстронг сваля Клиф Ричард от върха на британските класации с оригиналния си запис на “What a Wonderful World“.

Рики Рикарди, директор на изследователските колекции в музея Louis Armstrong House и носител на „Грами“, автор на три биографии на Армстронг, е написал бележки за компилацията.

Снимка: Decca Records

Той споделя, че от Verve Records са го помолили да предложи архив на Луис Армстронг, който може да бъде преиздаден, и записът на BBC е бил неговата незабавна препоръка.

„За мен това е последното ура“, каза Рикарди. „Това е Армстронг, който пее, забавлява се и прави всичко това на много високо ниво.“

През 1968 г. Армстронг има сърдечни и бъбречни заболявания и по препоръка на лекарите забавя кариерата си. Тогава изведнъж, според Рикарди, той отново започва да пее и да свири на тромпет, което води до този запис на BBC в Лондон. „Той свири чудесно, пее страхотно –

това е Армстронг на върха“.

За съжаление само два месеца по-късно той трябва напълно да се оттегли.

Снимка: Getty Images

„Връща се на сцената няколко пъти, но умира през 1971 г. Въпреки че изживя някои героични моменти, за него това е било борба. Така че да го видим в студиото на BBC с това качество на звука е невероятно.“

По това време Армстронг получава копие от лондонския запис от 1968 г. и поставя бележка с текст „за феновете“.

„Той е искал феновете му и светът да чуят този запис“,

казва Рикарди.

Рикарди смята, че нарастващият интерес към Армстронг и неговото наследство прави 2024 г. „перфектното“ време за издаване на тази компилация.

Актуално

Избрано за вас