Номинираният за „Грами“ Томас Зандерлинг и Лидия Байч с концерт у нас

Снимка: Софийска филхармония

Номинираният за „Грами“ Томас Зандерлинг и Лидия Байч с концерт у нас

Снимка: Софийска филхармония
Сподели

На 25 септември Софийската филхармония посреща очарователната австрийска цигуларка Лидия Байч и световнопризнатия маестро Томас Зандерлинг. Програмата на вечерта включва Първия концерт за цигулка на Брух и Четвърта симфония от Брамс.

Лидия Байч е смятана за една от най-универсалните изпълнителки на нашето съвремие. Със своите задълбочени и експресивни интерпретации тя очарова слушателите по целия свят. На 8 години печели първия си международен конкурс, последван от множество други първи награди. На шестнадесетгодишна възраст

нейното изключително музикално дарование ѝ донася Гран При на Евровизия,

както и наградата „Европейски музикант на годината“, връчена ѝ от лорд Йехуди Менухин. Лидия Байч работи с диригенти като Лорин Маазел, Адам Фишер, Владимир Федосеев, Юрий Темирканов, Юка-Пека Сарасте, Кристян Ярви, Бертран де Били и Яков Крайцберг. Изявява се със световноизвестни оркестри като Нюйоркската филхармония, Филхармонията на Санкт Петербург, Филхармонията на Токио, Оркестъра на NHK, Берлинските симфоници, Симфоничния оркестър на Баварското радио,

Виенските симфоници, Националния оркестър на Франция, Оркестър „Артуро Тосканини“,

Филхармонията на Малайзия и оркестър „Камерата Залцбург“.

Лидия Байч свири на цигулка, изработена от Жан Батист Вийом през 1860.

 Томас Зандерлинг има повече от 50-годишна кариера на прочут диригент, която го е отвела до всички големи сцени по света. Носител е на множество награди за своите артистични постижения, концертно и оперно дирижиране, както и множество записи.

Под негово диригентство са представени премиери на няколко инструментални и сценични творби от композитори като Шостакович, Вайнберг и Губайдулина. От 2017 той е главен диригент на Новосибирския филхармоничен оркестър, позиция, от която се отказва след руското нахлуване в Украйна.

Томас Зандерлинг дебютира като диригент през 1962. На 24-годишна възраст става музикален директор на Операта в Хале. Още тогава той често гостува с водещи оркестри и оперни театри като Staatskapelle – Дрезден, Gewandhaus – Лайпциг и Komische Oper в Берлин. През 1978

дебютът му във Виенската държавна опера го прави известен по целия свят

и възвестява международната му кариера. Тя го отвежда в оперни театри като Театро Ла Фениче, Болшой театър, Мариински театър, Кралската опера Копенхаген, както и до държавни опери в Берлин, Хамбург и Мюнхен.

Томас Зандерлинг  записва множество творби на CD и е получава най-високите международни отличия за тях. През 1998 печели

наградата за класическа музика в Кан за своя запис на Шеста симфония от Малер

с Филхармонията на Санкт Петербург и всички симфонии на Алберик Магнар. Записът на Концерта за пиано на Пол Клецки с Джоузеф Бановец и Руския филхармоничен оркестър му носи номинация за „Грами“ през 2010.

Концертът за цигулка на Брух се нарежда сред знаменитите инструментални опуси на ХІХ век, показателен за

инструменталната естетика от епохата на романтизма със съчетанието на богата емоционалност,

драматика, красива мелодичност и виртуозно майсторство. Творбата съзрява постепенно между 1866 и 1868. Първото ѝ изпълнение през 1866 от Ото фон Кьонигслов под диригентството на самия Брух не удовлетворило автора и той се обръща за съвет към големия цигулар Йозеф Йоахим. С неговото активно участие концертът е завършен две години по-късно.

Четвъртата симфония на Брамс, своеобразно обобщаваща кулминация на творчеството и светогледа на композитора, е изградена по-необичайно. За разлика от предишните три симфонии – тя започва без встъпление, направо с главната тема – необикновена като първа тема на сонатно алегро със своя мек, елегичен характер.

 Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в EVENTIM.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас