„Pedro, Pedro“, я кажи – как TikTok стари хитове възроди

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

„Pedro, Pedro“, я кажи – как TikTok стари хитове възроди

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images
Сподели

Приложението за споделяне на кратки видеа TikTok често бива възприемано от масовия потребител като поредната социална мрежа, в която младежите качват глуповати видеа и ежедневно си губят времето. След като набра сериозна популярност по време на пандемията от Covid-19, то се превърна в много повече от това. Оказва се, че

TikTok често диктува „правилата“

в музикалната индустрия.  Той има силата да изстреля песен, съществуваща от две години, до върха на класациите. Този феномен не е типичен единствено за творчеството на съвременниците ни. Песни, издадени преди 20, 30, 40 или 50 години, също неколкократно са ставали хитове, благодарение на платформата.  Представяме ви няколко от възродителите се стари парчета – сигурни сме, че сте ги чували.

„Pedro, Pedro“ (1980 г.)

„Pedro“ е песен на италианската певица Raffaella Carrà от албума ѝ „Mi Spendo Tutto“. През 2024 г. тя е ремиксирана от германските продуценти Jaxomy и Agatino Romero, което води до възвръщане на популярността ѝ. Това се случва три години след смъртта на Raffaella Carrà и 44 години след издаването на оригиналната песен. Тя става една от най-известните в YouTube и TikTok. И докато в Youtube парчето им е с традиционен клип – разходка из Италия със скутер, то в TikTok е доста нестандартен. На него виждаме енот, запечатан в обектива на камера, който танцува в такт с музиката. Първоначално клипът е публикуван през септември 2023 г.

Световна популярност обаче добива едва едва през 2024 г.,

пише dexerto.com. Във видеоклипа се използва камера, въртящa се в кръг. Енотът, който виждаме да се върти в центъра ѝ, носи името Джинджър.

@andrevrubio Amé hacer este trend con @isabellacortes915 🔥💕✌🏻 Love uuuuu #mymilkshakebringsalltheboystotheyard ♬ Milkshake Showmusik Dance Mix – Showmusik

“Milkshake” (2003 г.)

„Milkshake“ е песен на американската певица Kelis -част от третия ѝ студиен албум „Tasty“. Тракът достига връхната си точка в класациите, стъпвайки на трето място в класацията US Billboard Hot 100 през декември 2003 г. Когато е запитана за значението на песента, Kelis казва пред The Observer, че „тя означава каквото хората искат; това беше просто дума, която измислихме, но след това песента заживя свой собствен живот“. В интервю за Associated Press обаче тя сравнява нечий млечен шейк с нечие самочувствие: „Млечният шейк е нещото, което прави жените специални. То е това, което ни дава увереност и което ни прави вълнуващи“.

“Baby Got Back“ (1992 г.)

„Baby Got Back“ е песен, написана, копродуцирана и записана от американския рапър и автор на песни Сър Микс-а-Лот. Издадена през май 1992 г. от Def American и Reprise, песента семплира детройтския техно сингъл от 1986 г. „Technicolor“ на Channel One. Песента  първоначално предизвиква спорове заради откровено сексуалния си текст. В нея често бива правени препратки към задните части на дамите, които някои хора намират за неприемливи.

Придружаващият песента видеоклип за кратко е забранен от MTV.

„Baby Got Back“ оглавява американската класация Billboard Hot 100 и прекарва пет седмици на върха ѝ. Тя е втората най-продавана песен в САЩ през 1992 г. Песента е поставена под номер 17 в класацията на VH1 „100-те най-велики песни на хип-хопа“ през 2008 г. През октомври 2023 г. Billboard я нарежда и сред „500-те най-добри поп песни на всички времена“.

@dennismikMJ ON STURDY🤩🔥🕺🏿♬ Wanna Be Startin’ Somethin’ (ma-ma-say, ma-ma-sah, ma-ma-coo-sah) (Single Version) – Michael Jackson

 “Wanna Be Startin’Somethin” (1982 г.)

„Wanna Be Startin’ Somethin'“ е написана, композирана и копродуцирана от Майкъл Джексън. Продуцент е Куинси Джоунс. Първоначално песента е написана за сестра му Ла Тоя Джексън по повод на проблемните отношения в семейството ѝ. В крайна сметка тя остава парче на брат ѝ, но тя все пак я изпълнява по време на някои от своите концерти. Цели 25 години след създаването ѝ Риана решава да семплира песента в хита си – „Don’t Stop the Music“. Решението ѝ обаче води до съдебно дело, в което в обвиняеми се превръщат както тя, така и самият Джексън. Съди ги камерунският музикант Ману Дибанго, който твърди, че и в двете песни е използвана фраза от негова култова песен – „mama-say mama-sa mama-coo-sa“.

@itsmirandaderrick Let’s groove tonight🪩🕺🏼@RainO #letsgroove #earthwindandfire #explore #explorepage #groove #fyp ♬ Let’s Groove – Earth, Wind & Fire

 “Let’s Groove” (1981 г.)

„Let’s Groove“ е песен на американската група Earth, Wind & Fire, издадена като първи сингъл от единадесетия им студиен албум „Raise!“ (1981). Тя достига върхови позиции в класациите в различни страни, сред които Съединените щати, Нова Зеландия, Обединеното кралство, Канада. През 1979 г. и в началото на 80-те години на ХХ век се наблюдава

сериозен отпор срещу диско музиката.

Въпреки това – групата решава да възроди диско звученето, което е включено в предишните им творби и по-късните записи. В музикално отношение „Let’s Groove“ е постдиско, поп и фънк. Тя включва инструментариум от синтезатори и клавишни заедно с живи електрически китари.

 “Love Grows” (1970 г.)

„Love Grows (Where My Rosemary Goes)“ е дебютният сингъл на Edison Lighthouse. Песента става първият сингъл номер едно на 70-те години на ХХ век (без да се брои „Two Little Boys“ на Ролф Харис).

Към края на 2021 г. популярността ѝ бива възродена, благодарение на TikTok. Между 25 декември 2021 г. и 3 януари 2022 г. песента отбелязва ръст от 1490% ръст на стриймванията.

Актуално

Избрано за вас