Песни на „АББА“ са „запазени за всички времена“ в Библиотеката на Конгреса

Снимка: Reuters

Песни на „АББА“ са „запазени за всички времена“ в Библиотеката на Конгреса

Снимка: Reuters
Сподели

Изпълнения на шведската група „АББА“ и американската „Блонди“ са сред новите попълнения в Националния звукозаписен регистър на Библиотеката на Конгреса на САЩ, съобщи АП.

В регистъра вече са включени албумът Visitors на „АББА“ от 1976 г., албумът Ready to Die на Ноториъс Би Ай Джи от 1994 г., пробивът на „Блонди“ Parallel Lines от 1978 г. и версията на Rudolph the Red-Nosed Reindeer на Джийн Отри.

Библиотекарят на Конгреса Карла Хейдън обяви 25-те нови заглавия за 2024 г. във вторник, 16 април. В изявлението си тя заяви, че те са „достойни за запазване за всички времена въз основа на тяхното

културно, историческо или естетическо значение

в националното звукозаписно наследство“.

Песента на пуерториканския певец Ектор Лаво El Cantante от 1978 г., написана от Рубен Блейдс, ще влезе в регистъра заедно с песента от 1990 г. на мексиканския певец Хуан Габриел Amor Eterno, която е посветена на майка му.

Снимка: Amazon

Други заглавия, за които се смята, че са сред „определящите звуци от историята и културата на нацията“, са албумът Surrealistic Pillow на „Джеферсън Еърплейн“ от 1967 г., албумът Dookie на „Грийн дей“ от 1994 г. и Wide Open Spaces на „Чикс“ от 1998 г.

Албумът със скечове на Лили Томлин от 1971 г. This Is a Recording е единственият комедиен и единственият немузикален запис в тазгодишния списък.

Джийн Отри, пеещият каубой, който е

сред най-големите американски звезди

в средата на 20-и век, записва окончателната версия на Rudolph, the Red-Nosed Reindeer през 1949 г. Миналата година към регистъра, който вече наброява 650 заглавия, се присъедини и още един по-нов, но вечен празничен хит – All I Want For Christmas Is You на Марая Кери.

The Visitors е четвъртият албум на шведската супергрупа „АББА“ с диско мотиви и включва хитовете им

Dancing Queen, Money, Money, Money и Fernando.

„Блонди“ и певицата Дебора Хари направиха своя търговски пробив с Parallel Lines – албум с прочутата черно-бяла обложка на райета, в който е включена песента Heart of Glass. Тази година към тях се присъединява друга класика на нюуейва от същата година –

едноименният дебютен албум на група „Карс“.

Албумът на Ноториъс Би Ай Джи от 1994 г. Ready to Die с участието на Juicy и Big Poppa остава единственият, издаден приживе.

В списъка попада Rocket ’88 на Джаки Бренстън и „Хиз Делта Кетс“ – сингъл от 1951 г. За него някои твърдят, че е първата рокендрол песен.

Хитови сингли на няколко канонични изпълнители също влизат в регистъра, включително Chances Are на Джони Матис, Don’t Worry, Be Happy на Боби Макферин, The Tennessee Waltz на Пати Пейдж и Ain’t No Sunshine на Бил Уидърс.

Актуално

Избрано за вас