Песните, които ни направиха луди по Бионсе

Снимка: Larry Busacca/PW/WireImage for Parkwood Entertainment//Getty Images

Песните, които ни направиха луди по Бионсе

Снимка: Larry Busacca/PW/WireImage for Parkwood Entertainment//Getty Images
Сподели

На 4-ти септември 1981 г. се ражда една от най-ярките звезди на световната сцена. Нейното име е Бионсе. Жената, която покори света с музиката си и промени завинаги образа на съвременната попкултура. Сега тя е забележителна жена, музикална дива, майка и бизнес дама, която не се спира пред нищо по пътя към успеха.

Най-верните фенове я познават още като част от момичешката група Destiny’s Child през 90-те години. По това време никой не е предполагал, че някой ден тя ще има една от най-успешните солови кариери на всички времена. Но какво стои зад успеха и зад хитовете, които превърнаха Бионсе в кралица на поп музиката? Digital Spy надниква дълбоко в архивите, като споделя изненадващите истории зад шест от най-обичаните песни на изпълнителката.

Снимка: Getty Images
„Crazy In Love“ е вдъхновена от личните размисли на Бионсе

Издаден през лятото на 2003 г., записът „Crazy In Love“ заема първо място в класациите UK Official Singles Chart и Billboard Hot 100 и оттогава е разпространен в над 6 милиона копия по целия свят, което го прави един от най-продаваните сингли на всички времена.

Рич Харисън, продуцент на песента, си спомня как, когато първоначално пуснал бийта на песента, никой от приятелите му не го разбрал. Харисън решава да добави семпъл на рог от песента на Chi-Lites от 1970 г. „Are You My Woman? (Tell Me So)“ и добавя някои други инструменти, всички от които той изсвирил сам. Въпреки това той все още не желае да свири демото пред никого“, казва пред MTV.

Легендата разказва, че заглавието на песента и основният куплет идват от това, че певицата се огледала в отражението на стъклото на студиото и казала:

„Изглеждам толкова луда в момента(crazy right now))“.

Този внезапен момент дава началото на двучасовия блиц на Харисън, който написва стиховете на куплетите, а брижовете оставя на Бионсе. Джей Зи се отбил в студиото няколко дни по-късно и написал своята рап част за по-малко от 10 минути.

Снимка: Getty images

В специалния филм „Making Of…“, певицата казва, че песента е за „първата стъпка от една връзка, точно преди да се отпуснеш около любимия човек. Казваш си: „Боже, изглеждам луда, играя себе си, правя неща, които никога не бих направила“. Но ти е все едно, защото се влюбваш в него, а любовта му просто те подлудява.“

 

„If I Were A Boy“  разказва за случка с пица

Водещият сингъл от третия солов албум на Бионсе „I Am…Sasha Fierce“, „If I Were A Boy“, е първата нейна песен , която дебютира под номер 1 в Обединеното кралство без участието на изпълнител и извън Destiny’s Child.

Би Си Джийн и Тоби Гад написват текста , като по-голямата част от него е породена от негативно преживяване, което Джийн е имала с бивш партньор. Докато двамата с Тоби се разхождали из Таймс Скуеър в Ню Йорк, тя заявила, че би искала да е момче, за да не се притеснява, че ще изяде парче пица. Това предизвика дискусия между двойката.

„Какво друго би правила, ако беше момче?

А аз преживявах много тежка раздяла с първата си истинска любов, така че казах: „Щях да бъда по-добър мъж от бившето си гадже!“. Те се се втурват към звукозаписното студио, за да запишат песента още на същия ден. Спомням си как Тоби ме погледна и каза: „Току-що написахме хит“. Помислих си, че е луд. Казах си: „Наистина?“.

 „Да напишеш песен за бившето си гадже и Бионсе да я изпълни, това е най-добрата раздяла в историята“,

казва авторката  пред AOL. „Започна като обикновена терапевтична сесия за писане и се превърна в най-хубавото нещо, което ми се е случвало.“

Певицата обаче изпитва притеснение да я запише. Въпреки това, след като се вдъхновява от такива като Арета Франклин и Ета Джеймс, докато се снима във филма „Cadillac Records“, тя решава да опита. „Спомням си, че Арета Франклин каза, че една велика певица може да изпее всичко и да го направи свое“, спомня си тя в интервю за списание Essence. „Ета изразяваше себе си, беше смела. Това ме вдъхнови да правя много неща в музикално отношение, които никой друг не прави.“, казва Бионсе.

 

Наистина ли „Halo“ е била създадена за Леона Люис?

Известен факт е, че Бионсе винаги закрива концертите си с песента „Halo“. Тя е написана е от Еван Богарт и Райън Тедър от групата OneRepublic. По това време Райън е скъсал ахилесовото си сухожилие и е бил принуден да прекъсне турнето си . „На първия ден от завръщането му в Лос Анджелис щяхме да си вземем някаква храна и да се забавляваме, но той каза: „Пич, трябва да пишем. Трябва да напишем песен“, Озовахме в студиото му и написахме „Halo“ за три часа“., спомня си Богарт.

Снимка: Billboard

Тедър си спомня за сесията, като казва, че Бионсе специално е поискала песен от него. Отхвърляйки твърденията, че Бионсе „краде“ авторските права за песните, той заявява пред The Guardian, че „Halo“ всъщност е имала различен бридж. В крайна сметка е бил бракуван. „По принцип тя дойде, отказа се от него, редактира го, направи своя вокал и сега той се превърна в една от любимите ми части на песента“, каза той. „Цялата мелодия е написана спонтанно в студиото.

Така че нейната заслуга за тази песен не е никак малка“

Съжествува и слух, че песента първоначално е била предназначен за Леона Люис, но Тедър го опровергава. „Това, което се случи, беше, че Бионсе чакаше достатъчно дълго, за да запише тази песен, че нямах никаква комуникация с нея и не знаех дали ще я направи или не“, обясни той. „Мислех, че това ще бъде брилянтен първи сингъл за Леона.

Когато имаш толкова специална песен като „Halo“, не искаш да я бавиш“.

Това, което направих, беше глупаво.“, признава си вокалистът на „One republic“ . „Казах на лагера на Леона: “Имам я на разположение за друг изпълнител от и съм почти сигурен, че ще я приеме, но ако не я приеме, просто искам да знам дали ти харесва достатъчно, за да я обмислиш“. В крайна сметка, екипът на Бионсе дава положителен отговор и тя превръща тази песен в една от най-слушатите за всички времена.

 

„Sweet Dreams“ първоначално е „Beautiful Nightmare“

Сингълът „Sweet Dreams“ се появява в интернет пространството цели осем месеца преди излизането на албума „I Am…Sasha Fierce“. Първоначално песента се казвала „Beautiful Nightmare“. Написана е в съавторство от Джеймс Шефър, Уейн Уилкинс, Рико Лав и, разбира се, самата Бионсе.

Когато песента изтича, изпълнителката признава това на своя уебсайт. „Вчера Beautiful Nightmare, демото, върху което работя за евентуално включване в следващия ми албум, изтече в Итнернет“, написа тя. „Искам да благодаря на всички мои фенове за положителните реакции към песента, но искам да ви кажа, че тя е още в процес на разработка.

Не ми е дошло времето да пускам нова музика.“

В крайна сметка „Sweet Dreams“ става шестият сингъл от „I Am…Sasha Fierce“ . Това решение е взето в последния момент, за да се извлече полза от настроението на лятото. „Много е рядко да намериш песен в динамично темпо, която да носи и послание“, казва Бионсе пред „Giant“.

 

„Drunk In Love“ е написана, докато Бионсе всъщност e била пияна.

Макар че „Drunk In Love“ не трябвало да бъде водещият сингъл от едноименния албум на Бионсе, начинът, по който записът е издаден и фактът, че на изпълнителите на радиото просто е изпратен целият запис, за да изберат песните, които искат да пускат, означава, че самата популярност принуждава песента да влезе в публичното съзнание.

Изпълнителката казва, че е написала около 80 песни за проекта. „Най-добре в класациите се представиха песните, които бяха по-непринудени за мен и които все още обичам, които ми харесаха преди година, когато ги записах“, каза тя. Когато стана дума за „Drunk in Love“, тя обясни как са

записали песента с продуцентите Детайлс и Тимбаленд, докато са пили коняк.

„Аз сякаш си позволих да импровизирам стиха, а Джей Зи влезе и започна да рапира своя текст. Просто си направихме едно парти“, спомня си тя. „Беше толкова страхотно, защото не ставаше дума за никакво его, не се опитвахме да направим хитов запис… Забавлявахме… и мисля, че това се чува в песента“, споделя певицата.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас