Пианистката Милена Моллова изнася концерт със „Софийски солисти“

Снимка: bgnes

Пианистката Милена Моллова изнася концерт със „Софийски солисти“

Снимка: bgnes
Сподели

Пианистката ни Милена Моллова ще бъде солист на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ в зала „България“ на 21 февруари. Преди два дни Моллова навършва 84 години. Първият официален концерт на ансамбъла (тогава „Софийски камерен оркестър“) преди 62 години е бил именно със солист Милена Моллова в ре-минорния концерт от Йохан Себастиан Бах. И днес ще чуем Бах, но пианистката споделя, че през годините интерпретацията ѝ към музиката на Бах се е променила и сега ще подходи различно към нея.

Освен Бах, ще чуем в програмата

Бетовен със Струнен квартет, оп. 95 “Serioso“ и Дворжак – Серенада за струнни.

Снимка: Jazz FM

Пианистката Милена Моллова споделя, че този концерт е трябвало да се случи преди 2 години, точно за 60-годишния юбилей на „Софийски солисти“, но тогава е преминала през дълго боледуване. Казва, че днес се чувства зряла, любопитна, знаеща и можеща – така е и като седне пред пианото. Поканата да бъде солист на първия концерт на Софийския камерен оркестър Милена Моллова, тогава на 22 години, получава от диригента Михаил Ангелов. Събитието се провежда през март 1962 г. и дава силна заявка за ново ниво на артистично майсторство. Оркестърът се е сформирал няколко месеца по-рано – през 1961 г., от музиканти от Софийската опера. Днес тя ще свири под

палката на младия нов диригент на ансамбъла Константин Добройков.

Милена Моллова е носител на Пета награда на емблематичното Първо издание на конкурса Чайковски. Пианистката има награди от „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ в Париж, конкурса на ARD в Мюнхен, Международния клавирен конкурс „Лудвиг ван Бетовен“ и други. Нейни преподаватели са Димитър Ненов и Панка Пелишек, както и Емил Гилелс, при специализацията й в Москва. Дългогодишен преподавател и професор по пиано в Националната музикална академия.  Нейни възпитаници има по целия свят – на престижни позиции в университети и в афишите на най-големите зали. Създател е на музикалния департамент на Нов Български Университет. Продължава да изнася майсторски класове по целия свят.

Източник: БНР, Jazz FM

Актуално

Избрано за вас