Почина съоснователят на Moody Blues и член на Wings Дени Лейн

Снимка: Gijsbert Hanekroot

Почина съоснователят на Moody Blues и член на Wings Дени Лейн

Снимка: Gijsbert Hanekroot
Сподели

Британският певец, текстописец и китарист Дени Лейн почина на 79-годишна възраст, предаде БТА, цитирайки световните агенции.

Той свири в първия състав на групата „Moody Blues“, а след това доста време

участва заедно с Пол Маккартни в „Wings“.

Лейн, който преди пет години беше въведен в Залата на славата на рокендрола като член на „Wings“ , е починал във вторник, 5 декември, в Неапол, щата Флорида.

Причината за кончината му е белодробно заболяване.Това се казва в съобщение, публикувано в профила на музиканта в Инстаграм от съпругата му Елизабет Хайнс.

Дени Лейн почина почти 50 години след излизането на прочутия албум на Маккартни Band On the Run, в който той свири на китара и изпълнява беквокали.

Пол Маккартни отдаде почит към колегата си в Инстаграм, наричайки го „голям талант с прекрасно чувство за хумор“. „Бяхме се отдалечили един от друг, но през последните години

успяхме да възстановим приятелството си и да споделим спомени от времето, когато бяхме заедно“,

написа още Пол Маккартни.

Дени Лейн е роден като Брайън Фредерик Артър Хайнс и променя професионалното си име в ранните тийнейджърски години, отчасти в чест на певеца Франки Лейн.

През 1964 г., когато навършва 20 години, той се присъединява към Рей Томас и Майк Пиндър за формирането на „Moody Blues“ и има основно участие в пробива на групата с хита Go Now.

Бандата обаче не успява да поддържа първоначалния си успех и през 1967 г. Лейн напуска. Той се изявява и като солов изпълнител, преди

да бъде привлечен в „Wings“ от Маккартни,

с когото се познава по време на работата си в „Moody Blues“.

Основана през 1971 г., годината след разпадането на „Бийтълс“, „Wings“ преминава през различни кадрови промени през следващото десетилетие. Постоянни членове обаче остават само Лейн, Пол Маккартни и съпругата му – Линда. Сред синглите номер едно на групата, повечето от които написани от Маккартни, са

My Love, Listen to What the Man Said

и други.

„Wings“ се разпада скоро след напускането на Дени Лейн в началото на 80-те години на миналия век. Но той има принос за албумите на Маккартни Tug of War и Pipes of Peace и добавя бек вокали към All Those Years Ago – почит на Джордж Харисън към покойния Джон Ленън.

През последните години Дени Лейн продължи да прави турнета и да записва, като сред албумите му е и The Blue Musician.

Актуално

Избрано за вас