Световноизвестният виолончелист с български корени Златомир Фунг с концерт у нас

Снимка: Софийска филхармония

Световноизвестният виолончелист с български корени Златомир Фунг с концерт у нас

Снимка: Софийска филхармония
Сподели

На 23 май Софийската филхармония посреща за първи път най-младия победител на конкурса „Чайковски“ Златомир Фунг. Под палката на Ернест Хьотцл той ще представи Концерт за виолончело и оркестър №1 от Камий Сен-Санс. Програмата на вечерта включва още „Emigration of Strings“ от Паул Хертел и Симфония №7 от Антонин Дворжак.

Американският виолончелист Златомир Фунг вече е в листата на

най-изтъкнатите световни млади виолончелисти,

удивлявайки публиката с безграничната си виртуозност и изключителна  чувствителност.

Роден в семейство на математици (майка му е българка, бащата е с китайски корени), той се влюбва във виолончелото и започва да свири на три години. Победител е в много национални и международни конкурси. Сред тях са  „Чайковски“ за млади музиканти в Монтрьо-Веве (сребърен медал, 2012), „Брамс“ в Пьорчах, Австрия (II  място, 2013),

първи награди на конкурсите

„Ървин Клайн“ в Сан Франциско и „Стълберг“ в Каламазу, Мичиган (2014), „Йоханес“ във Вашингтон (2015), „Енеску“ в Букурещ (2016), Международни прослушвания за млади концертиращи артисти (2017), „Алис и Еланор Шьонфелд“ в Харбин, Китай (2018). А през 2019  г. завоюва Първа награда в Международния конкурс „Чайковски“ в Москва. Той е

най-младият виолончелист в историята на конкурса,

спечелил това признание.

Златомир Фунг е  възпитаник на „Джулиърд“, където учи при Ричард Ерън и Тимъти Еди. През 2016 г. е избран за президентски стипендиант на САЩ за изкуства и е удостоен с наградата „Landgrave von Hesse“ на майсторските класове по виолончело на Академията Кронберг. През 2022 е обявен за носител на наградата Borletti-Buitoni – Trust Artists.  На следващата година получава финансова подкрепа от WQXR – Artist Propulsion Lab.

През сезон 2023/24 е резидентен артист на Кралския филхармоничен оркестър. Свири в „Кадоган хол“ в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра.

Фунг изнася концерти в САЩ, Европа и Азия.

Прави турне в  Япония, Хонг Конг и Тайван. Свири с Нюйоркската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Националния оркестър на Лил и Филхармонията на Би Би Си,  както и със симфоничните оркестри на Кливланд, Балтимор, Детройт, Сиатъл, Милуоки, Юта, Рочестър и Канзас Сити.  През 2021 г.  дебютира с рецитал в  „Карнеги хол“. Участва в престижни фестивали  във Вербие, Дрезден, Аспен, Кливланд, „Janacek May“, Биенале на виолончелото и др.

Освен, че демонстрира майсторство с безупречната си техника,

Фунг внася дълбинен поглед и върху класическия виолончелов репертоар,

и върху съвременния. Популяризира композитори като Унсук Чин, Кетрин Балч и Анна Клайн.

Златомир Фунг свири на виолончело от 1717 г.,  майсторска изработка на Давид Теклер в Рим. Извън музиката, интересите на изпълнителя включват блиц шах, кино и творческо писане.

Билети за концерта му  можете да откриете касата на зала „България“ и в Eventim.

Актуално

Избрано за вас