Рахманинов и Панчо Владигеров ще звучат в концерт на Софийската филхармония

Снимка: Софийска филхармония

Рахманинов и Панчо Владигеров ще звучат в концерт на Софийската филхармония

Снимка: Софийска филхармония
Сподели

Третият концерт за пиано на ненадминатия Сергей Рахманинов и Първа симфония от патриарха на българската класика Панчо Владигеров ще звучат на 2 май в зала „България“ в концерт на Софийската филхармония. Диригент на вечерта е Мартин Пантелеев, а солист е виртуозният немски пианист Бернд Глемзер.

Ученик на легендарния Виталий Маргулис, Глемзер е лауреат на най-престижните клавирни конкурси – „Алфред Корто“, „Рубинщайн“, „Чайковски“, „Бузони“, „Калас“. Музикантът изнася концерти по целия свят, а

критиците го определят като най-виртуозният немски пианист днес.

Неговата интерпретация на Концерт за пиано No 2 на Рахманинов звучи в саундтрака на „Спейдърмев 3“.

Снимка: Софийска филхармония

Третият клавирен концерт на Рахманинов е считан до днес за изключителен творчески връх и образец в жанра. Този е концертът, който въплъщава гения на Рахманинов и като композитор, и като пианист, и респектира музикантите от всички поколения.

„Който не познава лириката на Рахманинов, който не е привикнал на начина му да разпява мелодията, който не помни широкото му и ясно клавирно писмо, той ще намери веднага всички черти на творчеството на Рахманинов в Третия концерт и доволен ще се убеди, че композиторският талант е точно толкова свеж и ясен, както е бил в най-добрите творби на Рахманинов“.

Мартин Пантелеев; Снимка: Софийска филхармония

Владигеров пише Първата си симфония през 1938-39 г., когато вече е

международно утвърден композитор на симфонична музика,

а откриването на новата концертна зала „България” с орган през 1937 г. го импулира да включи в големия оркестър на Първата си симфония и орган. Завършването на творбата не носи радост на композитора. Саша Попов, диригент на Царския военен симфоничен оркестър, отклонява изпълнението ѝ заради невъзможност да бъде вместена в планирания сезон. Затова пък

получава признание първо в чужбина.

Владигеров предлага партитурата на диригента Михайло Вукдрагович, който прави премиерата на Първата симфония в Югославия – на 12 април 1940 г. с Белградската филхармония. Следващото изпълнение (на 25 юни) е под диригентството на композитора в Букурещ със Симфоничния оркестър на Букурещкото радио.

Бернд Глемзер; Снимка: Софийска филхармония

Българската премиера е чак след пет години – на 7 юни 1945 в Народния театър в авторски концерт на Владигеров под негово диригентство с Държавния симфоничен оркестър при Дирекцията на радиоразпръскването.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Актуално

Избрано за вас