Съдят Карди Би заради авторски права

Снимка: Aaron J. Thornton/Getty Images for BET

Съдят Карди Би заради авторски права

Снимка: Aaron J. Thornton/Getty Images for BET
Сподели

Музикални изпълнители съдят Карди Би за авторско право. Таблоидът Daily Mail посочва, че Джошуа Фраустро и Мигел Агилар са

поискали от рап сензацията 50 млн. долара,

тъй като си позволила да присвои техни мелодии без разрешение. Песента ѝ „Enough (Miami)“ е копие на тяхната „Greasy Frybread“ от 2021 г.

Според адвокатите на Фраустро и Агилар използването на песента им е довело до „значителни щети“ и е съсипало „репутацията им като артисти“.

За сметка на това сингълът на Карди Би постигна огромен търговски успех, припомня dir.bg. Песента дебютира на девето място в класацията Billboard Hot 100 през март. TMZ информира, че изпълнителката скоро пуска и албум, но на този етап не е ясно дали делото ще повлияе на датата на издаване.

Карди Би далеч не е единствената звезда, която попада под ударите на закона заради съмнения за нарушаване на авторското право. Група от Ню Орлиънс съди Бионсе заради хита  „Break My Soul“. Обвиняват я в нарушаване на авторските права, произтичащо от използването на семпъл от Big Freedia, който според тях незаконно е използвал текст от песента им „Release a Wiggle“ от 2002 г.

Според жалбата, подадена във федералния съд на Луизиана, членовете на Da Showstoppaz – Теса Ави, Кева Буржоа, Хенри Брагс и Брайън Кларк – твърдят, че изпълнителката на Cowboy Carter  незаконно е използвала

„защитени с авторски права текст, мелодия и музикален аранжимент“ от тяхната песен от 2002 г.

„Ответниците са използвали думите, мелодията и музикалния аранжимент на ищците, за да създадат албум в чест на „чичо Джони“. Той излага на показ музиката и културата на LGBTQ общността на Ню Орлиънс“, се твърди още в иска.

Актуално

Избрано за вас