Почина певецът Шейн Макгауън

Снимка: Getty Images

Почина певецът Шейн Макгауън

Снимка: Getty Images
Сподели

Шейн Макгауън – певец, автор на песни и вокалист на келтската пънк група „Погс“ (The Pogues), почина на 65-годишна възраст след продължително боледуване.

Музикантът беше хоспитализиран в Дъблин в продължение на няколко месеца, след като в края на 2022 г. беше диагностициран с вирусен енцефалит, припомнят световните агенции.

Макгауън е роден в Англия през 1957 г. в семейството на ирландци. Той основава „Погс“ през 1982 г.

Ирландия остава за цял живот център на въображението и копнежите му.

Той израства, потопен в ирландската музика, попивана от семейството и съседите, заедно със звуците на рока, „Мотаун“, регето и джаза.

Първият албум на групата Red Roses for Me е издаден през 1984 г. и включва шумни версии на ирландски народни песни заедно с оригинални композиции. Сред тях са Boys from the County Hell, Dark Streets of London и Streams of Whisky.

Макгауън е автор на много от песните в следващите два албума – Rum, Sodomy and the Lash (1985) и If I Should Fall from Grace with God (1988). Те варират от разтърсващи песни до балади като A Pair of Brown Eyes и The Broad Majestic Shannon.

Съчетавайки келтски легенди и пиянство, през 80-те години на минали век

групата се превръща в политическия глас на младите

ирландски имигранти в Лондон срещу Тачър и цензурата, отбелязва Франс прес.

Групата издава и мини албум през 1986 г. – Poguetry in Motion, който включва две от най-добрите песни на Макгауън A Rainy Night in Soho и The Body of an American. 

Бандата „Погс“ е известна със своята традиционна музика, смесваща ирландски ритми с енергията на пънка, пише БТА.

Най-големият им комерсиален успех е Fairytale of New York. Песента е дует между Шейн Макгауън и Кърсти Маккол от 1987 г. Превръща се в коледна класика, обагрена с ирландски фолклор.

С течение на времето изявите на групата стават все по-непостоянни, отчасти поради борбата на Макгауън с алкохола и наркотиците. През 1991 г. той е уволнен от останалите членове на групата. Музикантът свири с нова група – Shane MacGowan and the Popes. През 2001 г. отново се събира с „Погс“ за турнета. 

Актуално

Избрано за вас