Spice Girls отбелязва 30-годишнината си с колекция пощенски марки

Снимка: Hello magazine

Spice Girls отбелязва 30-годишнината си с колекция пощенски марки

Снимка: Hello magazine
Сподели

Момичетата от Spice Girls са удостоени с комплект пощенски марки на Royal Mail по случай

30-годишнината от създаването на британската група

– за първи път пощенската служба посвещава цяла колекция от марки на женска поп група. Това съобщиха от The Guardian.

Това е и шестият път, в който музикална група участва в специално издание на пощенска марка – след Beatles през 2007 г., Pink Floyd през 2016 г., Queen през 2020 г., Rolling Stones през 2022 г. и Iron Maiden през 2023 г.

На 10-те основни марки са изобразени изпълнения от наградите „Брит“ през 1997 г. – включително роклята Union Jack на Гери Хорнър, изработена от кърпа за чай. Виждаме още различни ключови концерти на групата и

повторното им събиране

за церемонията по закриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Следващата колекция включва портрети, заснети на снимачната площадка на филма Spice World от 1997 г.

„Толкова сме развълнувани,

че ще бъдем почетени от Royal Mail заедно с някои от най-емблематичните и влиятелни музикални легенди“, се казва в изявление на Spice Girl. „Когато създадохме Spice Girls, не сме си представяли, че 30 години по-късно ще бъдем първата женска група, на която ще бъде посветена цяла колекция от пощенски марки, това е Girl Power!“

Снимка: PA

Групата Spice Girls е създадена през 1994 г. от дуото баща и син Боб и Крис Хърбърт. Те искат да създадат момичешка група, която да се конкурира с преобладаващите в класациите бойбанди. Те публикуват обява в Stage, в която питат:

„R.U. 18–23 with the ability to sing/dance?“

Сформирана е петорка – Джери Халиуел, Виктория Бекъм, Мелани Браун, Мелани Си и Мишел Стивънсън, която скоро е заменена от Ема Бънтън.

Групата се развива с бързи темпове и до юли 1995 г. си намират нов мениджър в лицето на Саймън Фулър и подписват договор с Virgin Records. Година по-късно те издават

„Wannabe“ – световен хит в класациите,

който става най-продаваният дебютен сингъл на женска група и първият от деветте британски № 1 за групата, включително три коледни № 1.

В информацията се казва още, че момичетата от Spice Girls „са били двигател на собствения си успех по време, когато момичешките групи не са били считани за търговски рентабилни. Заразителното им поп звучене и смелата философия на „Girl Power“ промениха облика на музиката и вдъхновиха цяло поколение артисти“.

Групата се разделя неофициално около 2001 г.,

но се събира отново за концертни турнета през 2007 и 2019 г. Продължават да се носят слухове за бъдещи концерти, но Мелани Си и Хорнър заявиха, че макар членовете да се интересуват от нови участия, нищо не е потвърдено.

Марките ще бъдат пуснати в продажба на 11 януари и ще се предлагат в различни колекционерски издания.

Актуално

Избрано за вас