Spotify генерира 4,5 милиарда долара за независими артисти през 2023 г.

Снимка: Getty Images

Spotify генерира 4,5 милиарда долара за независими артисти през 2023 г.

Снимка: Getty Images
Сподели

След новината, че през 2023 г. музикалната индустрия е генерирала около 9 млрд. долара от Spotify, гигантът за стрийминг разкри, че половината от тази сума е отишла за независими лейбъли и изпълнители – 4,5 млрд. долара. Това предаде Variety.

Стриймингът изравни условията в много отношения, откакто се превърна в

основна платформа за музика

преди около десетилетие. Фактът, че независимите изпълнители сега представляват половината от тази обща сума за първи път, е показателен. Spotify определя независимите изпълнители като изпълнители, подписали договор с неголеми лейбъли или самоиздаващи се.

С около 236 милиона платени абонати Spotify остава най-голямата платена услуга за стрийминг на музика в света, като САЩ представлява нейната най-голяма територия.

Важно е да се отбележи, че размерът на тези пари се определя от притежателите на права, които обикновено са лейбъли и музикални издатели, а не от Spotify.

Плащанията отиват първо при притежателите на правата,

които след това вземат своята такса или процент и плащат на творците техния дял. Тези носители на права включват звукозаписни компании, издатели, независими дистрибутори, организации за права на изпълнение и организации за колективно управление на авторски права.

Компанията отбелязва, че през 2023 г.

това е най-високата сума, генерирана някога

от един търговец на дребно (т.е. Spotify) за една година. Освен това 4,5 млрд. долара са не само четири пъти повече от сумата, генерирана от Spotify през 2017 г., но и повече от цялата музикална индустрия във всяка страна с изключение на САЩ, според IFPI.

По-рано тази година компанията обяви, че не само е изплатила 9 млрд. долара на музикалната индустрия през 2023 г., но и че е

изплатила 48 млрд. долара от основаването си през 2008 г.

Миналата година компанията заяви, че изплаща почти 70% от всеки долар, който генерира от музика, обратно на индустрията, като генерира приходите си от музика от два източника: абонаментни такси от плащащите абонати на платформата Premium и такси от реклами на музика в безплатното ниво.

Актуално

Избрано за вас