Spotify печели делото с Еминем за авторски права

Снимка: Kevin C. Cox/Getty Images

Spotify печели делото с Еминем за авторски права

Снимка: Kevin C. Cox/Getty Images
Сподели

След пет години съдебната битка между Spotify и издателската компания на Еминем Eight Mile Style приключи.  През 2019 те обвиняват услугата, че действа „измамно“,като се преструва, че има подходящите лицензи за стрийминг на повече от 240 песни от каталога на рапъра. Издателят използва Kobalt Music Group като агенция за събиране на авторски права., пише Rooling Stone.

В делото екипа на изпълнителя поиска близо 40 милиона долара, твърдейки, че не е получила достатъчно  плащания.
Снимка: Kevin C. Cox/Getty Images

Тази седмица съдия в Тенеси постанови, че въпреки че стриймиг гигантът  всъщност няма лиценз за стотици от песните на изпълнителя. Услугата обаче не носи отговорност за загубените плащания. Решението е свързано с първоначалния отговор на Spotify  през 2020 г. В него се посочва, че Kobalt Music Group е виновна. Службата заяви, че е лицензирана от агенцията за събиране на права за „възпроизвеждане и разпространение на композициите“, според жалба на трета страна.

Съдията от Тенеси, Алета А. Траугър, застана на страната на решението. Тя поясни, че дори ако Spotify беше признат за виновен за стрийминг на каталога на Еминем без подходящия лиценз за това, всички наложени наказания щяха да паднат върху

Kobalt Music Group за това, че не събира хонорарите от името на Eight Mile Style.
Снимка: Getty Images

„Въпреки че начинът, по който Spotify се справя с авторските права на композиторите, изглежда е сериозно погрешен, всяко право на възстановяване на щети принадлежи на онези  притежатели на права, които са били наистина ощетени“. Това заяви съдия Траутър, според Music Business Worldwide. Eight Mile Style, са имали всички възможности да оправят нещата и просто са избрали да не го правят без видима причина.

Да бъдеш жертва на нарушение плаща по-добре от това да си обикновен лицензодател.“

Беше определено, че Spotify  не носи отговорност за никакви щети. Kobalt вероятно ще отговаря за покриването на определени адвокатски хонорари и разходи за петгодишното дело.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас