Стиви Уондър дебютира едва на 11, превръща се в музикален феномен

Снимка: DAN MACMEDAN, USA TODAY

Стиви Уондър дебютира едва на 11, превръща се в музикален феномен

Снимка: DAN MACMEDAN, USA TODAY
Сподели

Стиви Уондър е една от най-забележителните фигури на музикалния свят от втората половина на XX век. Той е един от най-успешните автори на песни и музиканти. Дебютира на 11-годишна възраст и се превръща в сила, с която трябва да се съобразяват през 60-те години на миналия век. На рождения му ден – 13 май, представяме вдъхновяващата му житейска и творческа история.

Детство

Уондър е роден като Стивланд Хардауей Джъдкинс на 13 май 1950 г. в Сагинау, Мичиган. Той се ражда шест седмици по-рано с ретинопатия на недоносеността – очно заболяване, което се изостря, когато получава твърде много кислород в кувиоза си. Това води и до слепотата му.

За сметка на това, той проявява ранна музикална дарба, пише biography.com. Първо се изявява в църковния хор в Детройт, Мичиган, където се премества със семейството си, когато е на четири години. По-късно се научава сам да свири на хармоника, пиано и барабани още преди да навърши 10 години.

Сформира група със свой приятел – Стиви и Джон. Заедно свирят по улиците.

Снимка: Hulton Archive, Getty Images
Първи стъпки в кариерата

През 1961 г., на 11-годишна възраст, Уондър изпява парчето си „Lonely Boy“ на Рони Уайт. Непосредствено след това той води младият артист и майка му в Motown, където изпълнителният директор Бери Горди подписва договор с Уондър за лейбъла Tamla на Motown. Уондър е поверен на грижите на продуцента и автор на песни Кларънс Пол и в продължение на една година те работят заедно по два албума. Точно той му дава името Little Stevie Wonder.

Поради възрастта на Уондър, лейбълът изготвя подвижен петгодишен договор, в който хонорарите ще бъдат държани във фонд, докато изпълнителят навърши 21 години. На него и майка му се изплаща седмична стипендия за покриване на разходите им.

Уондър получава 2,50 на седмица.

Когато бил на турне, му е осигурен частен учител.

Снимка: WARING ABBOTT, GETTY
Личен живот

През септември 1970 г., на 20-годишна възраст, Уондър се жени за Сирита Райт, автор на песни и бивша секретарка в Motown. Двамата работят по следващия албум, Where I’m Coming From (1971). Уондър пише музиката, а Райт помага с текстовете. Те  искат да „засегнат социалните проблеми на света“, а текстовете „да означават нещо“

На 6 август 1973 г. Уондър претърпява тежък автомобилен инцидент по време на турне в Северна Каролина. Тогава колата, в която пътува, се удря в задната част на камион.

След катастрофата остава в кома в продължение на четири дни.

Тя води и до частична загуба на обонянието и временна загуба на вкусовите му рецептори. Въпреки препоръките на лекаря си да се въздържа от участие, изпълнителят все пак изнася концерт в полза на университета Шоу през ноември 1973 г. По онова време заедно с  Екзума, Лабел и Chambers Brothers събират повече от 10 000 долара за стипендиантския фонд на учебното заведение.

Снимка: Kevin Winter, Getty Images
Следа в музикалния свят

Записва няколко албума и хитови сингли, които се радват на одобрението на критиците. Той пише и продуцира песни за много свои колеги от лейбъла и външни изпълнители. В детството си е известен най-вече с умението си да свири на хармоника, но днес е прочут с вокалните си заложби и способността да свири на клавирни инструменти. Свири на

пиано, синтезатор, хармоника, конги, барабани,

бонгоси, орган, мелодика и клавинет. Уондър е признат за пионер и повлиял на музиканти от различни жанрове, включително поп, ритъм енд блус, соул, фънк и рок.

Уондър създава повече от 30 хита, попаднали в челната десетка на американските класации. Сред тях са 10 песни под номер едно в поп класациите, както и 20 – първенци в R&B чартовете. Продал е над 100 милиона плочи. Той е сред 60-те най-продавани музикални изпълнители с комбинирани продажби на сингли и албуми. Уондър е първият изпълнител от Motown и в

торият афроамерикански музикант, който печели „Оскар”

за най-добра оригинална песен. Отличието му носи „I Just Called to Say I Love You“ от филма „Жената в червено“.

Снимка: nydailynews.com
Награди

Уондър е носител на 25 награди „Грами“. Изпълнителят печели „грамофонче” и за цялостно творчество през 1996 г. Той е един от само четиримата изпълнители и групи, които са получавали три пъти „Грами“ за албум на годината. Останалите са Франк Синатра, Пол Саймън и Тейлър Суифт.

Уондър получава редица награди и за дейността си в областта на гражданските права. Сред тях е отличието за цялостен принос от Националния музей за граждански права. Обявен е за един от пратениците на мира на ООН и получава президентски медал на свободата от Барак Обама през 2014 г.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас