Стотици китаристи щe изпълнят „Клетва“ в памет на Кирил Маричков пред НДК

Снимка: БГНЕС

Стотици китаристи щe изпълнят „Клетва“ в памет на Кирил Маричков пред НДК

Снимка: БГНЕС
Сподели

Стотици китаристи ще свирят Клетва пред НДК в памет на Кирил Маричков. Легендарният музикант почина преди два след инцидент, при който падна от сцената в село Селановци, Врачанско.

Емблематичната песен на Щурците ще можете да чуете на живо тази вечер от 17:00 часа на първото мащабно масово свирене на китари в парка пред НДК, съобщи БНТ.

Организаторите на фестивала на китарите в столицата Sofia Guitar Fest канят „всички, които искат да се присъединят, дори и без китара“, за да отдадат почит към автора на музиката и аранжимента на песента Клетва.

Te съобщиха в социалните мрежи, че лично Кирил Маричков е трябвало да стане свидетел на такова изпълнение, предвидено за предстоящия рожден ден на певеца. Големият български музикант щеше да навърши 80 г. на 30 октомври.

Легендата даде последното си интервю за БНТ на 25 септември 2024 г. То е част от документален филм, който беше излъчен снощи вечерта, 12 октомври, в поредицата „БНТ представя“. Освен това, БНТ подготвя и филм, посветен на него, озаглавен Полетът на Щуреца, режисиран от Николай Василев с оператор Борислав Георгиев. Той ще бъде показан през ноември.

В интервюто Маричков споделя: „Аз съм съвсем сигурен, че и в предишен живот съм бил музикант и ако има следващ живот, също ще бъда музикант.“ Тези думи подчертават неговата дълбока връзка с музиката и посветеността му към изкуството.

Кирил Маричков разказва още как името на групата Щурците е било предложено от неговата майка и тази на Петър Цанков. Те решили, че това име е много подходящо, тъй като щурецът в българския фолклор

символизира свободния музикант.

Когато групата отишла в Концертна дирекция с новото име и подготвени репертоар от български и английски песни, шефовете били шокирани. Той ги прекъснал, започвайки да тропа по масата. Човекът заявил, че „такава група в България никога няма да съществува“, като сравнил Щурците с „бийтълсите“. Той ги наричал „ливърпулски рошльовци“.

Поклонението на Кирил Маричков ще се състои на 15 октомври (вторник) от 13:00 часа в църквата „Света София”. Това съобщи Radio Tangra Mega Rock на страницата си във Facebook.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас