Световноизвестният музикант Дейвид Гарет се завръща в България

Снимка: BG Sound Stage

Световноизвестният музикант Дейвид Гарет се завръща в България

Снимка: BG Sound Stage
Сподели

Прочутият цигулар Дейвид Гарет идва отново в страната за първия си класически концерт в София. По време на престоя си в България той ще изнесе и концерт за първи път във Варна.

След успешното си турне Iconic, преминало през Европа, САЩ, Близкия Изток и Китай, Дейвид Гарет се завръща в България. Събитието е организирано от BG Sound Stage и ще се проведе на 5 март 2024г. в зала 1 на НДК.

Варненската публика пък ще може да се наслади на таланта на Дейвид Гарет на 6 март 2024 г. в Двореца на културата и спорта.

Снимка: BG Sound Stage

Двата концерта в България са първите от турнето Iconic на изпълнителя за 2024 г. То представя новия му едноименен класически албум, издаден през ноември 2022 г. Той е вдъхновен от легендарни цигулари, чиито мелодии са вълнували Гарет като дете. Музиката на Бах, Дворжак, Глук, Крайслер, Менделсон и Шуман са само някои от имената, които ще чуем в нов аранжимент. Дейвид Гарет ги представя в концертите си в трио от цигулка, китара и бас.

Личният избор на цигуларя напомня на

златната ера на виртуозите на цигулката,

когато изпълнители като Зино Франческати, Артур Грумио, Яша Хейфец, Фриц Крайслер и Йехуди Менухин са радвали публиката с популярни миниатюри и изящни мелодии. Те будят възхищението на младия музикант и до днес. Потапяйки се в техните вечни записи и стъпвайки на техния модел, Гарет създава програмата си Iconic.

„Творби като тези оформиха моето музикално мислене.”, споделя цигуларят. „Аз самият записах много виртуозни албуми, но този път беше много важно за мен

да се доближа до същественото – това, което наистина говори на сърцето.

Творбите на Iconic не са точно за виртуози. Те имат велики мелодии, които доближават слушателите до това, което наистина има значение в живота – до хармонията”, казва той.

Дейвид Гарет е един от най-успешните световни цигулари с продажби над 4,5 милиона албума и повече от 5,65 милиарда стрийминга в целия свят. Част от наградите му включват 26 златни и 17 платинени награди (към октомври 2023 г.)

Той започва да свири на цигулка на четиригодишна възраст.

За началото на своя творчески път Гарет казва: „От деня, в който започнах да свиря, съм запален по цигулката“. Прави своя сценичен дебют, когато е на десет години. Така става най-младият артист, който някога е подписвал с Deutsche Grammophon само три години по-късно. Впоследствие се записва в световноизвестното училище „Джулиард” в Ню Йорк като един от първите ученици на Ицхак Пърлман.

Дейвид Гарет в Античния театър в Пловдив; Снимка: BG Sound Stage

През последните две десетилетия Гарет свири с много от водещите световни оркестри и диригенти и достига до нова публика по целия свят с концерти, включващи рок химни, класически сонати, филмови теми и солови миниатюри. В началото на 2022г. издава автобиографията си „Ако само знаехте” (Wenn ihr wüsstet), разказвайки за скалистия път, който е извървял, за да стигне от детето – чудо до световноизвестен музикант.

Актуално