По следите на музиката: Върнаха открадната китара на Пол Маккартни след 50 години

Снимка: Getty Images

По следите на музиката: Върнаха открадната китара на Пол Маккартни след 50 години

Снимка: Getty Images
Сподели

Първата бас китара на Пол Маккартни, модел Hofner 500/1 от 1961 г., специално проектирана за левичар и открадната преди повече от 50 години, бе открита в рамките на международния проект „The Lost Bass“. Това съобщава в публикация в сайта си музикантът. Търсенето ù е започнало през 2018 г.

Фирмата производител „Karl Hofner” е потвърдила автентичността на инструмента. Китарата в оригиналния ѝ калъф е открита на

тавана на кооперация в Южна Англия,

уточняват от сайта на проекта „The Lost Bass”. Нуждае се само от незначителна поправка.

На 13 февруари потребителят на Х Руадри Гест е написал, че е върнал на Пол Маккартни китарата, която е получил в наследство, като е публикувал снимки на инструмента. Музикантът е купил китарата в Хамбург през 1961 г. за около 30 паунда и я е използвал до разпадането на „Бийтълс“.

През 1972 г. китарата била открадната.

Търсенето ù започнало отново през 2018 г., но дълго време било неуспешно. Пробив се получил през 2023 г., когато към проекта се присъединил журналистът Скот Джоунс и тв продуцента Наоми Джоунс. За търсенето на китарата разказал вестникът „Съндей Телеграф“.

В хода на разследването се разбрало, че китарата е открадната от камион за техника в „Нотинг Хил“ в Лондон на 10 октомври 1972 г.

Крадецът я продал на собственик на клуб в квартала.

След публикацията за проекта „The Lost Bass“ много хора доброволно помагали за откриването на бас китарата, предаде „Площад Славейков“. Така един от жителите на многоетажна кооперация на южното крайбрежие на Англия си спомнил за стара бас китара, оставена на тавана. Когато от проекта я видели, разбрали, че става дума именно за китарата на Пол Маккартни. Няколко дни по-късно музикантът получил своя инструмент с 52 години закъснение.

Актуално

Избрано за вас